Életmód

Nemsokára átlépheti a Föld a kritikus 1,5 fokos felmelegedést

Bolygónk átlaghőmérséklete már most több mint 1 Celsius-fokkal növekedett.
Nemsokára átlépheti a Föld a kritikus 1,5 fokos felmelegedést

Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet – derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.

A kutatók szerint jelenleg 20 százalék az esély arra, hogy a kritikus szint átlépése már a 2024 előtti évek valamelyikében bekövetkezik, de a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásával elkerülhetők a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai.

Bolygónk átlaghőmérséklete már most több mint 1 Celsius-fokkal növekedett az 1850-es évekhez képest és valószínűleg ezen a szinten is marad a következő öt évben, és több vihar lesz Európa nyugati része felett az emelkedő tengervízszint miatt.

A jelentés készítésekor a kutatók számításba vették a természet változékonyságát, valamint az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti emissziócsökkenést.

Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerint a koronavírus-járvány miatti szén-dioxid kibocsátás csökkenés nem igazán fogja befolyásolni a helyzetet, mivel a szén-dioxid nagyon hosszú ideig megmarad a légkörben.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top