nlc.hu
Életmód

3+1 cukormentes édesség

3+1 cukormentes édesség, amiért rajongani fog a család

Az, hogy kiiktatod a cukrot az életedből nem jelenti, hogy ne készíthetnél eszement jó édességeket. Hoztunk is most néhány ötletet.

Kezdő inzulinrezisztensként most tanulom, hogy lehet elkerülni a cukrot és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Egyelőre nem élem meg nagy drámaként a dolgot, de sokszor eszembe jut most is, ahogy például nagytakarításkor is rendszeresen: milyen szuper, hogy a 21. században élek, és létezik több, különféle halmazállapotú mesterséges édesítőszer, meg itt van nekünk ez az internet nevű fantasztikus dolog, ahonnan, ha ügyesen csinálja az ember, rengeteget lehet tanulni, például recepteket is.

Bár nem vagyok nagyon édesszájú, de időnként azért engem is elfog az érzés, hogy olyan jól esne egy falat süti, vagy valami, ami kielégíti az édesség utáni vágyamat. Mutatok most négy olyan cukormentes édességet, ami erre tökéletesen alkalmas, és még a cukorproblémával nem rendelkező családom is szereti.

Chia puding, te csodás

A chiapudingban az a nagyon jó, hogy nagyjából kettő perc összerakni és ezerféle módon variálható, én most egy meggyes-mákos verziót hoztam, mert legutóbb ezt készítettem el.

Hozzávalók:

1/4 bögre chia mag
1 csésze tej
1 teáskanál porrá őrölt eritrit
1 evőkanál mák
egy marék magozott meggy
pár csepp rumaroma

Elkészítés:

A tejben feloldjuk az eritritet, aztán hozzákeverjük a többi hozzávalót és lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Reggelre pedig elkészül a finom, diétás édesség.

A chia puding gyor és egészséges édesség (A szerző fotója)

A chia puding gyor és egészséges édesség (A szerző fotója)

Brownie nélkül nem élet az élet

A brownie az a süti, amit ha egyszer elkészít és megkóstol valaki, garantáltan örökké rabja marad. És nyugi, ckor nélkül is elkészíthető.

Hozzávalók:

20 deka jó minőségű cukormentes étcsokoládé
25 deka vaj
15 deka porított eritrit
4 db tojás
65 g teljes kiőrlésű liszt
85 g cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
10 dkg durgára tört dió

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport. A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat, az eritritet a kakaóport és a lisztet – mindezt a vízgőz fölött tesszük.

Aztán 4 tojást habosra keverünk, lassan, folyamatos keverés melett hozzácsorgatjuk a langyosra hűlt kakaós masszához, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a tésztát, és a tetejére rászorjuk a diót. 180 fokos sütőben 25 perc alatt komplettírozzuk.

A brownie mindenki kedvence (Fotó: Profimedia)

A brownie mindenki kedvence (Fotó: Profimedia)

Függőséget okozó sült túrógombóc

A túró a magyar konyha legnagyszerűbb alapanyaga, hiszen nemcsak édesen, hanem sósan is remek ételeket lehet rittyenteni belőle, gondoljatok csak a körözöttre, a túrós palacsintára, vagy mindenki kedvencére, a túrógombócra. Utóbbit szerencsére egy pici módosítással IR-barát módon is simán el lehet készíteni, és ha sütőben sütjük, még finomabb, mint az eredeti, zsemlemorzsába hempergetett verzió.

Hozzávalók:

fél kiló túró
10 deka tönkölydara
4 tojás
3-4 deci tejföl
10 deka porított eritrit
1 citrom reszelt héja
pici só

Elkészítés:

Az áttört túrót keverjük össze a darával, a citromhéjjal, egy csipet sóval és két tojás sárgájával. A két tojás fehérjét verjük fel habnak, és forgassuk a keverékhez óvatosan. Ezután tegyük a masszát hűtőbe legalább egy órára, hogy a tönkölydarának legyen ideje megdagadni. Ha az idő letelt, formázzunk a túrós keverékből pingponglabdányi gombócokat, és sorakorzassuk őket egymás mellé egy kerek pitesütő tálba. A tejfölt keverjük össze a porított eritrittel és a maradék két tojással, majd öntsük a gombóckák tetejére és oszlassuk el egyenletesen. 180 fokor tepsiben fél óra alatt megsül. Ha kedvünk van, a gombócokra hajigálhatunk gyümölcsöt is – jól áll neki a ribizli, a málna és az áfonya is.

Nos, igen. Én legutóbb egy kicsit eltaktikáztam a hőfokot, de azért így is elfogyott az utolsó morzsáig. (A szerző fotója)

Nos, igen. Én legutóbb egy kicsit eltaktikáztam a hőfokot, de azért így is elfogyott az utolsó morzsáig. (A szerző fotója)

Végezetül pedig jöjjön egy egyszerű és nagyszerű sajttorta recept a Nosalty jóvoltából. Ez a finomság vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét:

Ilyen az élet cukor nélkül:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top