Életmód

Bocsánatot kell kérnie a rendőrségnek a jogellenesen megbilincselt nyugdíjas biciklistától

A férfi a brutális és jogtalan rendőri intézkedés miatt terápiára szorult, és máig gyógyszeres kezelés alatt áll.
Jogsértően bántak egy idős biciklistával a rendőrök.

Fotó: Pixabay

Nagy Jánost még 2015-ben vittek be a hajdúszoboszlói rendőrségre, 2018-ban aztán bíróság mondta ki, hogy hátrabilincselése és az, hogy a rendőrautóban a torkába könyököltek, jogszerűtlen, indokolatlan és aránytalan volt – írta meg az esetet az Index. A Debreceni Törvényszék nem jogerős ítéletben most arra kötelezte a rendőrséget, hogy kérjen bocsánatot a férfitól és fizessen ki neki 300 ezer forintot sérelemdíjként – számolt be a jogi képviseletet ellátó Magyar Helsinki Bizottság. 

 

Nagy Jánost 2015. október 29-én a járdán biciklizett, mert nem szeretett volna Hajduszoboszló legforgalmasabb főútján áthaladni, amikor két autós rendőrjárőr tartóztatta fel. A férfi megadta az adatait, közben a rendőrök rádión egyeztették az adatokat. Az akkor 65 éves férfi – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit. Ezt a rendőrök ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintették, noha annak nem volt semmi esélye. 

Szó szót követett, a férfi kezét hátrabilincselték, majd betuszkolták a rendőrautóba, sőt az egyik rendőr a nyakába könyökölve 10 percen át nekinyomta a hátsó ülésnek.

A kapitányságon a rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük a férfi ellenállt. Ő viszont úgy emlékezik, hogy földre kényszerítették, és az egyik rendőr a hasába térdelt. “Nagy János már másnap panaszt tett a rendőrkapitánynál. Hogy mi is történt pontosan, nem lehetett bizonyítani, mert bár napi 24 órában kamera rögzíti, mi zajlik a folyosón, a rendőrség addig várt, amíg 30 nap múltával automatikusan törlődött a felvétel” – írja a Helsinki Bizottság az esetről szóló közleményében. 

Végül az orvosi rendelőben csak az orvos előtt vették le róla a bilincset. Keze akkor már lilult, és a vállai a mai napig fájnak.

A rendőrség nem ismerte el, hogy hibázott és megsértette a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének alapjogait, ezért Nagy János bírósághoz fordult. A Debreceni Közigazgatási Munkaügyi Bíróság 2018-ban jogerősen kimondta: a bilincshasználat az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt. Ahogyan aránytalan és szükségtelen volt az idős férfi ellen testi kényszert alkalmazni a rendőrautóban, hiszen már hátrabilincselték és biztonsági övvel is rögzítették – írják. 

Nagy János személyiségi jogi pert indított a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal szemben. Mindig is szülővárosban élt, rokonsága, gyerekei és unokái is hajdúszoboszlóiak, a rendelőben sokan látták őt megbilincselve, és hamar híre ment az esetnek. Az átéltek annyira felzaklatták a férfit, hogy terápiára szorult, és máig gyógyszeres kezelés alatt áll. A Debreceni Törvényszék egyelőre nem jogerős ítélete szerint a rendőrségnek nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a férfitól, amit az MTI-hez is el kell juttatni. Emellett a szervnek 300 ezer forintos sérelemdíjat kell fizetnie.

Hasonló témájú cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top