nlc.hu
Életmód

Beutazási korlátozások módosítása

Beutazási korlátozások: országon belüli területek is színkódot kaphatnak

Már nemcsak egy-egy országot sorolhatnak zöld, sárga vagy piros kategóriába, hanem kisebb közigazgatási egységeket is.
Beutazási korlátozás határellenőrzés

Szerdától vannak érvényben a szigorúbb beutazási szabályok a koronavírus-járvány fellángolása miatt. Piros, sárga és zöld kategóriába sorolták az országokat, ennek alapján utazhatnak haza a magyarok, és jöhetnek az országba a külföldiek.

Azóta már módosították is a beutazási szabályokat tartalmazó rendeletet, derült ki a Magyar Közlönyből. A változtatással az országos tisztifőorvos nem csak egy-egy országot sorolhat be valamelyik kategóriába, hanem egy kisebb közigazgatási egységet is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha úgy alakulnak a fertőzöttségi adatok, akkor egy megye vagy tartomány jobb vagy rosszabb besorolást kaphat. Például adott esetben Olaszország zöld maradhat, de Észak-Olaszország átcsúszhat a sárga kategóriába.

Egyelőre országnál kisebb egységeknél nem alkalmazták a színkódos besorolást, de a kategóriákat hetente felülvizsgálja az operatív törzs, így ez akár napokon belül megváltozhat.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Utazás a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top