Életmód

„Tejmentes”- tejszármazék, avagy a fából vaskarika – a laktoferrin

Az Allergia és életmód Caféblog bloggere segít tisztázni pár félreértést.
„Tejmentes”- tejszármazék, avagy a fából vaskarika – a laktoferrin

Az Allergia és életmód Caféblog bloggere több alkalommal is belefutott tejallergiás Facebook-csoportokban abba a kérdésbe, hogy egyesek a laktoferrin fogyasztását javasolták tejallergiásoknak (pl. vaspótlás vagy egyéb kedvező hatás miatt). Némelyeknek jót is tett a laktoferrin, de sajnos sokan kellemetlen tünetekkel reagáltak, és nem értették miért: hiszen az ő olvasatukban a gyártó szerint “nem tartalmaz tejfehérjét” – írja. 

Ez azért megdöbbentő feltételezés, mert a laktoferrin 100% tejfehérje, mégpedig a tejsavó egyik jellegzetes fehérjéje, de ez csak azoknak egyértelmű, akik évekig lelkesen tanulták az élelmiszerkémiát. És ez nem várható el mindenkitől. Cikkünk segít tisztázni a laktoferrin allergén tulajdonsága körüli rejtélyt. Mielőtt jóízűen elnyammognánk a laktoferrint, érdemes tudományos platformokon is utánanéznünk ezen élelmiszer allergén tulajdonságainak.

A blogger a következő forrásokat ajánlja:

  • Jean-Michel Wal: Cow’s Milk proteins/allergens -azaz : A tehéntej fehérjéi, allergénjei (Allergy Asthma lmmunol, 2002 ) – ez a cikk is egyértelműen a tej fehérjéi közé számítja a laktoferrint. A szerzők azt találták, hogy a páciensek teljesen változó kombinációkban allergiások a fehérjékre, még a laktoferrinre is (melyet Lf rövidítéssel jelölnek.) A konklúzió szerint: “all milk proteins appear to be potential allergens-even those that are present in milk in trace amounts (Lf)” – azaz: “mindegyik tejfehérje potenciális allergén, még azok is, amelyek nyomnyi mennyiségben fordulnak elő a tejben (Lf)“. Tehát: LAKTOFERRIN = ALLERGÉN
  • A Coscia , S Orrù, P Di Nicola, F Giuliani, I Rovelli, C Peila, C Martano, F Chiale, E Bertino: Cow’s Milk Proteins in Human Milk – Tehéntej fehérjéi női tejben. Idézem: “Cow’s milk contains more than twenty five different proteins, but only whey proteins alpha-lactalbumin, beta-lactoglobulin, bovine serum albumin (BSA), and lactoferrin , as well as the four caseins, have been identified as allergens“. – magyarul: a tehéntej 25-nél is több különböző fehérjét tartalmaz, de csak a savófehérjék: alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, BSA szérumalbumin és a laktoferrin, valamint a négyféle kazein számít allergénnek. – kiemelés tőlem. Tehát: LAKTOFERRIN = ALLERGÉN

További forrásokat és a teljes bejegyzést ide kattintva olvashatjátok. 

(Kiemelt kép: illusztráció, Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top