nlc.hu
Életmód

Tévhitek az őszülésről

Az 5 leggyakoribb tévhit az őszülésről

Az őszüléssel kapcsolatban számos tévhit kering. Megcáfoljuk a leggyakoribbakat.

#1. tévhit: Ha kihúzol egy ősz hajszálat, több nő a helyére.

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit az őszüléssel kapcsolatban, melynek azonban semmiféle valóságalapja nincs. Mégsem jó ötlet azonban kitépkedni az ősz hajszálakat, ez ugyanis gyengítheti a hajtüszőt, ami akár azt is eredményezheti, hogy a szál helyén többé egyáltalán nem nő haj. 

#2. tévhit: Csak egy bizonyos kor után kezdhetsz el őszülni.

Ez sem igaz. Az őszülés gyakorlatilag bármikor megkezdődhet nagyjából 20 és 60 éves kor között. Hogy mikor jön el az idő, azt számos körülmény befolyásolja, a genetikától kezdve az életmódig.

Őszülés

Te már őszülsz? (Fotó: Getty Images)

#3. tévhit: Az életmódod nem befolyásolja az őszülést.

De, bizony nagyon is befolyásolja! Kutatások is bebizonyították, hogy nem csupán a dohányzás okoz korai, illetve gyorsabb őszülést, de a nem megfelelő táplálkozás is. A a B-vitamin, a folsavnak és a biotin hiánya például előbbre hozhatja az őszülést,  a vas-, kalcium- és D3-vitamin alacsony szintje is hamarabb beindíthatja a nem kívánt folyamatot.

#4. tévhit: A hajfestés felgyorsítja az őszülést.

Ahogy már említettük, az őszülés megindulását, illetve lefolyását, elsősorban a genetika, valamint az életmód határozza meg, a hajfestés azonban nem befolyásolja. A túl gyakori festés valóban roncsolhatja a hajszálakat, amitől gyengébbé, töredezetté válhat a haj, ám ettől még nem fog gyorsabban őszülni.

#5. tévhit: Az ősz(ülő) hajat képtelenség formázni.

Az ősz hajszálak általában valóban durvább tapintásúak és nehezebben engedelmeskednek formázáskor, ám ezen könnyedén lehet segíteni. A hiányzó nedvességet kell pótolni a szálakban hidratáló hajápolók, például pakolások, hajolajak segítségével.  

Megcáfoljuk a tévhiteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top