Életmód

Szabadság után munka: olyan, mintha temetésre mennék

Két hét szabadság nyáron, amiből egy hétig azon stresszelünk, hogy megint dolgozni kell menni. Pedig szeretjük a munkánkat, mégis olyan, mintha gyászolnánk, amikor vissza kell térni a vakációról.

Előre megnyugtatunk mindenkit: teljesen természetes, ha kicsit magunk alá esünk a szabadság után, amikor vissza kell térni a gyárba dolgozni. Nem azért érezzük úgy, mintha temetésre mennénk az első napunkon, mert rossz lenne a munkahely, hanem mert így működik az emberi lélek: üresség tölti el a sok nyári program után.

Két hét szabadság miért okoz ilyen sok negatív érzést?

Margaret Wehrenberg pszichoterapeuta szerint tévhit az, hogy csak akkor tör ránk a gyász érzése, ha jól éreztük magunkat a szabadság alatt, ugyanis ha veszekedéssel telt vagy stresszes volt az egész vakáció, akkor is rengeteg más inger ért minket, mint a hétköznapok során. Új emberekkel vagy ritkán látott ismerősökkel találkoztunk, új helyeken jártunk, esetleg régi, kedves emlékeket idéztünk fel – mind olyan érzést kelt bennünk, amivel egy szürke kedd délután kevés eséllyel találkozunk.

Aztán ennek az inger-kánaánnak egyik napról a másikra vége, ami pont olyan, mintha meghalna a lelkünk egy része. Elmúlik a készülődés, tervezgetés, izgalom, jövés-menés, vége van a szórakoztató programoknak és a délelőtt tízkor elkövetett fröccsözésnek a barátokkal. Hirtelen ürességet érzünk, és a munkahelyet a pokol egyik tornácának látjuk, ami elveszi az életünkből az örömet. Kénytelenek vagyunk visszatérni a számlafizetés, időpontok és felelősség világába, ami kicsit sem kellemes élmény, mondhatjuk úgy is, hogy felér egy nagy, kijózanító pofonnal.

A szabadság után nehéz visszatérni a munkába

Szabadság után rád törhet a gyász (Kép: Unsplash)

Mit lehet tenni a szabadság utáni gyásszal?

Ez a fajta gyász nagyon hasonlít a depresszióra, de nem szabad összekeverni a kettőt, valójában veszteségérzésről van szó, ami magától is elmúlik, de tehetünk azért, hogy gyorsítsuk a normál kerékvágásba visszatérést, és a rossz érzések eltűnését. Az olyan nyilvánvaló tanácsokon kívül, mint hogy ki kell mozdulni a házból, programot kell szervezni hétköznap is munka után, a terapeuta ír pár különleges tippet is, ami segíthet túlélni a szabadságot.

1. Előre nézz, ne hátra!

A legtöbb bajunk abból van a vakáció után, hogy csámcsogunk fejben az emlékeken. Nézegetjük a nyaralás alatt készült képeket, mesélünk a barátoknak és családnak a sok jó élményről, tele van a fejünk élményekkel. Mindez természetesen nem baj, csak épp fokozza a gyász érzését. Ezért javasolja azt a szakember, hogy az elmúlt heteken való rágódás mellett szakítsunk időt arra is, hogy terveket szőjünk az előttünk álló közeljövőre. Ha van mit várni, könnyebb magunk mögött hagyni a nyaralást.

2. Kezdj el főzni!

Nézz ki olyan recepteket magadnak, melyek nem emlékeztetnek a nyaralás alatti ízekre. Ha folyton grilleztél szabadság közben, akkor most hagyd egy kicsit békén a grillezett ételeket. Ha étteremben ettél két hétig minden nap, akkor készíts egy jó kis házias húslevest. Az is remek ötlet, ha a saját kútfődből főzöl, nem pedig receptből, mert ez amellett, hogy eltereli a gondolataidat, még serkenti a kreativitást is.

3. Vedd át az irányítást!

A szabadság utáni gyász érzése olyan, mint egy örvény, könnyen magába szippant, elég hozzá egy aprócska emlékeztető, hogy a gödör fenekén találd magad. Az érzéseiddel kell felvenned most a harcot, és tudatosan kerülni az olyan helyzeteket, melyek a nyaralás emlékét hozzák fel benned. Ha például tévét nézel, ne a vízparton henyélős témát válaszd, vagy ha testmozgásra adod a fejed, ne válassz kifejezetten nyaralás alatt is végezhető testmozgást. Segíts magadnak, hogy hamarabb visszatérj a rendes kerékvágásba a gyász érzése nélkül.

Olvass többet a szabadságról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top