nlc.hu
Életmód

Cölibátus

Egy magyar atya nyílt levelet írt Ferenc pápához a cölibátus eltörléséért

A cölibátus ágyasságot, szenvedélybetegséget, strukturális önzést, egyetlen szóval: egocentrizmust szülhet az atya szerint.

Cseh Péter atya, a szabadszentkirályi plébánia kormányzója egy  blogbejegyzésben arra kérte  Ferenc pápát, hogy gondolja újra, szükség van-e a papi cölibátusra 2020-ban, írta meg a Blikk

Cseh Péter levelet írt Ferenc pápának a cölibátus eltörléséért

Ferenc Pápa (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Az atya a nyílt levélben így fogalmaz:

A papi egyedüllét a plébánián egy defektus, ami ezer defektust szül. Például ágyasságot, szenvedélybetegséget, strukturális önzést, egyetlen szóval: egocentrizmust.

Levelében Cseh atya hozzáteszi: egy egyedül élő papnak szüksége lenne arra, hogy szolgálata végeztével minden este találkozhasson valakivel, s akár saját családja is lehessen. Erre azonban a cölibátus megkötései nem adnak lehetőséget.

Kereste a Blikk az atyát, ám nem akart nyilatkozni arról, mi vezérelte a levél megírására. Arra sem kívánt válaszolni, hogy egyházi elöljárói hogy fogadták a blogbejegyzést és a véleményét. Azóta a blogbejegyzése elérhetetlen.

A lap egy volt papot, Polgár Róbertet is megkérdezett az ügyben, akik szintén úgy gondolja, a cölibátus intézménye felett eljárt az idő. Ezen a véleményen van Beer Miklós is, aki húsz éven át volt váci megyés püspök.

Ferenc pápa ugyan nem mondható konzervatívnak, mégis – mint azt korábban megírtuk – elutasította azt a javaslatot, amelynek értelmében a rendkívüli paphiánnyal küzdő Amazónia egyes vidékein kivételesen –  bizonyos feltételeknek megfelelő – nős férfiak is szolgálhattak volna papként. Ferenc pápa korábban meggyőződését fejezte ki, hogy a papok nőtlenségi fogadalma 

ajándék, kegyelem, nem pedig korlát.

Még több hír a papi nőtlenségről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top