nlc.hu
Életmód

Éneklő vadkutya

Ritka ősi „éneklő” kutyafajta tűnt fel 50 év után a vadonban

Egy Pápua Új-Guineába tartó expedíció fedezte fel újra ezeket az állatokat.

50 éve annak, hogy az új-guineai vadkutyafajtát észlelték a vadonban, ugyanis ezeket a ritka kutyákat általában állatkertekben vagy természetvédelmi központokban tartják. Azonban egy Pápua Új-Guineába tartó expedíció újra felfedezte ezeket az állatokat.

Éneklő vadkutyákat fedeztek fel

Éneklő vadkutyákat fedeztek fel (Fotó: Youtube)

Először 2016-ban figyelte meg őket a csapat, majd két évvel később visszatértek, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek megállapításaik megerősítésére.

Ez a rendkívüli kutyafajta egyedülálló hangjáról ismert. Az Új-Guineai-felföldön honos, és szoros rokonságban áll a dingókkal, Az 1970-es években a fennmaradó vadkutyákat elfogták, és mivel kevesen voltak, súlyos beltenyészet alakult ki körükben.

2016-ban az Új-Guineai Felföldi Vadkutya Alapítvány kutatói 15 kutyát találtak természetvédelmi területeken. Két évvel később kutatni kezdtek, és két kutyára GPS –szel ellátott nyakörvet is tettek. A vadkutyák DNS-ének elemzésénél felfedték, hogy a vad és a fogságban tartott kutyák genetikai átfedése 70 százalékos volt. A 30 százalékos különbség valószínűleg a beltenyészet miatt alakult ki, hiszen a fogságban genetikai sokféleségük elveszett, valamint a vad populáció helyi kutyákkal is szaporodhatott.

A vadkutyának tényleg egészen furcsa hangja van:

Ez az izgalmas felfedezés egyébként segíthet összerakni a kutyák háziasításának rejtélyét is Óceániában, mivel a fajta taxonómiáját mindeddig homály fedte. Ez a fajta nagyon távoli rokonságban van a háziasított kutyákkal, az ősi fajta legközelebbi házi rokonai az Akita és a Shiba Inu. A kutatók úgy gondolják, hogy a szétválás úgy 3500 évvel ezelőtt történt, amikor az emberek e fajta őseit Óceániába vitték.

(via)

Egyéb kutyás érdekességeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top