nlc.hu
Életmód

Egyoldalú táplálkozás

„Pizzával a hasamban fogok meghalni” – 5 ember, aki évtizedek óta mindennap ugyanazt eszi

El tudnád képzelni, hogy évtizedeken át mindennap ugyanazt az egyféle ételt edd? A most következő 5 ember számára ez teljesen természetes...

Csak a pizza

Az amerikai Dan Janssen 13 éves korában kapott rá a pizzára, olyannyira, hogy a ma már negyvenes éveiben járó férfi táplálékának túlnyomó részét mindennap ez az étel teszi ki. Zöldségeket ráadásul egyáltalán nem hajlandó a szájába venni, még pizzafeltét formájában sem. Endokrinológusa szerint egyébként a férfi ilyen egyoldalú táplálkozás mellett is egészen jó egészségi állapotban van. „Mind meghalunk egyszer. De én legalább pizzával a hasamban fogok meghalni” – szól a hitvallása.

Dan Janssen

Dan Janssen (Fotó: instagram.com/danjanssenpizza)

Tojás és sült krumpli

Katey Loughran 6 éves kora körül a nővére étkezési szokásait utánozva szokott rá az egyoldalú táplálkozásra: kizárólag krumplit és tojást evett. A nővére idővel kinőtt ebből, Katey azonban nem.  Szülei orvostól orvosig jártak vele, megoldást keresve a problémájára, ám semmi sem segített rajta, sőt ahogy teltek az évek, a más ételektől való rettegése egyre erősebb lett. Olyannyira, hogy ha bármi mást próbált enni, mint tojást vagy sült krumplit, pánikrohamot kapott. Közel harminc év tojás-krumpli diéta a nő végül felkeresett egy hipnoterapeutát. Ő végre tudott rajta segíteni, így Katey ma már zöldségeket és gyümölcsöket is eszik.

Katey Loughran

Katey Loughran (Fotó: Caters News/Pofimedia)

Csirkefalatok

A birminghami Stacey Irvine pár éve azzal került be a hírekbe, hogy kiskora óta kizárólag csirkefalatokat hajlandó enni. Az akkor 17 éves lány egy nap összeesett és alig lélegzett. Amikor kórházba vitték, kiderült, vérszegénységben és nyelvduzzanatban szenved. Annak ellenére, hogy az orvosok figyelmeztették, az életével játszik, nem volt hajlandó lemondani a kedvencéről: „Már kezdem felfogni, hogy ez tényleg rossz nekem. A csirkefalat a kedvencem. A barátommal ketten szoktunk megenni egy húszas adagot sült krumplival.” 

Csirkefalatok

Csirkefalatok (Fotó: Getty Images)

Tészta, tészta, tészta

Georgi Readman kisgyerekként még teljesen normálisan táplálkozott, ám 17 éves korában súlyos ételmérgezést kapott. Az angol lány azóta szinte kizárólag instant tésztát képes enni, a zöldségektől és gyümölcsöktől kifejezetten fél, és arra is csak nagyon ritkán tudja rávenni magát, hogy pár szem krumplit és egy kis csirkehúst legyűrjön. Saját bevallása szerint pánikba esik, izzadni és fulladni kezd, ha bármi olyan ételt megpróbál lenyelni, amitől fél. „A tésztát mindig is szerettem, meg tudok enni akár egyszerre két csomaggal is, sőt szárazon és nyersen is szívesen fogyasztom” – árulta el egy brit lapban.

Georgi Readman

Georgi Readman (Fotó: Caters News/Profimedia)

Mindennapi sült krumpli

A holland Rudy Gybels 13 éves volt, amikor az édesanyja azt szerette volna, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Végül abban állapodtak meg, hogy ebédre valami egészségeset eszik, vacsorára viszont eheti a kedvencét, vagyis a sült krumplit. A ma már 45 éves férfi azóta minden este elfogyasztotta a fogást, kivéve néhány napot pár éve, amikor influenzával feküdt otthon, és nem tudott elmenni megvenni a szokásos vacsoráját. „Vannak, akiknek egy csésze kávéra és egy doboz cigire van szükségük mindennap, nekem a napi adag krumplimra van szükségem” – mondta a férfi, aki saját becslése szerint nagyjából 11 680 csomag burgonyát fogyaszthatott el az elmúlt bő három évtizedben.

Rudy Gybels

Rudy Gybels (Fotó: Facebook)

Olvass még a táplálkozásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top