nlc.hu
Életmód

Kurszán, a mentett sas fiókája

Fiókával ünnepelte 3. születésnapját a kútból mentett parlagi sas

Kurszánt, a parlagi sast három évvel ezelőtt mentették ki egy kútból, most pedig fiókával ünnepelte a születésnapját.

A Kurszán nevű, 2017-ben kikelt parlagi sas egy véletlennek köszönheti, hogy még mindig életben van. Miután testvére tetemét és levágott jeladóját megtalálták a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrei, csak úgy belenéztek egy használaton kívüli, régi kútba. Egy fiatal parlagi sas gubbasztott egy faágon, és könnyen lehet, hogy azok dobták a kútba, akik a testvérét elpusztították. 

A kútból kimentett sas új születésnapja szeptember 5-ére esett, megmentői nevezték el Kurszánnak. A sast 2018 januárjában engedték szabadon jeladóval a hátán. A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően lehet tudni, hogy Kurszán azóta bejárta a Kárpát-medencét.

  • 2019 tavaszán megpihent és elfoglalt egy ősi sasterritóriumot a Vértesben, ahol egyedül maradt egy öreg tojó. Fészket ugyan foglaltak, de Kurszán ekkor még csak kétéves volt (a nagy testű madárfajok három-öt év alatt érik el az ivarérettséget), valószínűleg ezért nem volt költés.
  • További barangolásai után 2020 tavaszán visszatért a vértesi territóriumba, de pár naponta rendszeresen ellátogatott egy 160 kilométerre levő osztrák területre is.
  • Végül Nyugat-Szlovákiában állapodott meg, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) is évek óta együttműködő Raptor Protection Slovakia szakemberei találták meg a fészkét, amit egy nála egy évvel idősebb tojóval épített. Itt a többi sashoz képest két héttel később kezdtek el költeni, de végül egy fiókát sikeresen felneveltek.
Kurszán, a mentett parlagi sas

Kurszán párja és fészkük a fiókával (Fotó: Tomas Veselovsky, RPS)

Így ünnepelte harmadik születésnapját Kurszán, aki a kalandos kezdés után remélhetően még sok évig élheti a sasok szokásos hétköznapjait, közben rengeteg értékes adatot szolgáltatva a szakembereknek. 

(Kiemelt kép: Ferenc Attila, BNPI)

Veszélyben a parlagi sasok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top