Életmód

Erre az okos-bukósisakra minden biciklisnek szüksége lenne

Az elektromos rollerezőknek is jól jönne.

Idén júliusban kezdték meg a Lumos Ultra elnevezésű intelligens bukósisak közösségi adománygyűjtő kampányát a Kickstarteren, azóta pedig már a kategóriájában ez a legjobban támogatott projekt – a tervezett támogatási összeget mindössze 4 perc alatt dobták össze –, így érdemes megnézni, hogy mivel járul hozzá a biztonságos bringázáshoz.

A Lumos már korábban is gyártott beépített világítással ellátott sisakokat, az Ultra azonban minden korábbinál hatékonyabban segíti, hogy a kerékpárosok messziről is jól láthatóak legyenek az autósok számára.

A sisakot ugyanis úgy alakították ki, hogy kényelmesen lehessen viselni, megfelelően szellőzzön, ne legyen túl nehéz, ugyanakkor minden lehetséges közlekedési helyzetben támogassa a viselőjét. A sisak elején egy előre néző LED-fényszóró kapott helyet, amelyben 30 fehér LED biztosítja, hogy a bringás előtti útszakasz mindig jól látható legyen, a hátulján 34 piros, a két oldalán pedig 17-17 borostyánsárga LED is helyet kapott, így a hátulról érkezők is jól láthatják a biciklist, aki a fordulási szándékát is egyértelműen jelezni tudja.

Intelligens biciklis bukósisakot fejlesztettek

A Lumos Ultra messziről láthatóvá teszi a bringásokat a közlekedés többi résztvevője számára (Fotó: Lumos)

A sisakon elhelyezett világítás praktikusabb, mint a hagyományos biciklis lámpák, ezeket ugyanis akár a parkoló autók felett is látni lehet, ugyanakkor nem koszolódnak össze az úttestről felvert por vagy sár miatt.

A sisakba került egy 1100 mAh kapacitású akkumulátor is, amely 10 órán át folyamatos világítást tesz lehetővé, de villogó üzemmódban még tovább használható a sisak, amelyet egyébként egy porvédő kupakkal fedett USB-csatlakozón keresztül lehet újra feltölteni.

A sárga irányjelzőket egyébként egy apró, vezeték nélküli kapcsolóval lehet működésbe hozni, amelyet a bicikli kormányához lehet erősíteni, azonban az Apple Watch-tulajdonosok akár a gesztusvezérlést is bekapcsolhatják, így az indexlámpák akkor is működésbe lépnek, ha hagyományos kézjelekkel jelezzük, hogy merre fogunk befordulni.
A sisak belsejét úgynevezett EPS hab borítja, amely megvédi a biciklis fejét egy esetleges esés során, de került bele úgynevezett MIPS-védelem is, amely több, különböző irányú erőhatás ellen is véd.. A külső borítás polikarbonátból készült, a sisakba épített elektronika pedig IPX6 tanúsítványt is kapott, azaz, ellenáll az időjárás viszontagságainak is.

Természetesen az intelligens bukósisakhoz külön okostelefonos applikáció is jár, amelyen keresztül a felhasználó követheti, hogy mikor, hogyan használta a sisakot, figyelemmel kísérheti az eszköz töltöttségét, illetve a fényerőt is szabályozhatja a telefonján keresztül.

A Lumos Ultrát novembertől lehet majd megvásárolni. A MIPS-védelemmel ellátott változat 139 dollárba, azaz bő 42 ezer forintba kerül, míg az enélküli változatért 99 dollárt, vagyis bő 30 ezer forintot kell majd fizetni, de a Kickstarter-oldalon keresztül akár 15 százalék kedvezménnyel is előrendelhető a fekete, fehér, illetve neonsárga színekben kínált okos-sisak.

További cikkeink a biciklizés témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top