nlc.hu
Életmód

Mitől viszket a fejem?

Ezektől viszkethet a fejünk!

Gyakran viszket a fejbőröd? Ezek lehetnek az okai!

Allergiás reakció

A fejbőr viszketésének egyik leggyakoribb kiváltó oka, ha olyan hajápoló terméket használsz, melynek egy vagy akár több összetevőjére allergiás vagy. Akár a sampon vagy a balzsam is problémás lehet, de még nagyobb az esély rá, hogy a hajfesték,  azon belül is a para-fenilén-diamin (PPD) nevű anyag okozza a gondot. Ha allergiáról van szó, a viszketést nagy valószínűséggel kiütések, esetleg duzzanatok is kísérik. 

Gombás fertőzés

A fejbőr gombás fertőzése érintkezés útján terjed és sajnos önhibádon kívül is simán elkaphatod. Első tünete rendszerint az erős viszketés, majd a hajszálak a fejbőr közelében letörnek és hámló, vörös, akár teljesen kikopaszodó foltok alakulnak ki.  Mindezekhez esetleg még fájdalomérzet, duzzadt nyirokcsomók, illetve hőemelkedés vagy alacsonyabb láz is társulhat. Ha ilyeneket tapasztalsz, ne próbálkozz házi praktikákkal, hanem irány a bőrgyógyász!

Mitől viszket a fejem?

Mitől viszket a fejem? (Illusztráció: Getty Images)

Pikkelysömör

A plakkos pikkelysömörben szenvedők 50 százalékánál a betegség egy idő után a fejbőrön is fellángol, de előfordulhat az is, hogy ezen a területen mutatkozik meg először. A viszketés mellett viaszfehér, pikkelyes hámlás jelentkezik, melyet a korpával is össze lehet téveszteni. A bőr azonban pikkelyszerűen megvastagszik, a vakarózással pedig könnyen felsértheted. Ezzel a kórképpel is mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz!

Atópiás dermatitisz

Az ekcéma, illetve különösen azon belül is az atópiás dermatitisz a fejbőrön is kialakulhat: tünetei az intenzív viszketés, valamint a hámlás, illetve az apró hólyagocskák megjelenése. Ilyen problémával a lehető legrövidebb időn belül keress fel egy szakembert és kezeltesd, ugyanis ha nem teszed, a tünetek rosszabbodása mellett erős, akár kopasz foltokat eredményező hajhullás is megindulhat az érintett területeken.

Fejtetű

Az erős viszketés, illetve a fejbőr kivörösödése fejtetvesség következtében is jelentkezhet. Bár gyerekeknél sokkal gyakoribb, a felnőttek sem védettek ellene, tehát viszketés esetén ez a lehetőség sem zárható ki. Ha erre gyanakszol, vizsgáld meg alaposabban a fejbőrödet, különösen a tarkódon, illetve a füleid mögött! A pici, világosszürke serkék jellegzetessége, hogy azokat nem tudod csak úgy lesöpörni vagy könnyedén lehúzni a hajszálaidról. A fejtetvesség recept nélkül is kapható tetűirtó hajszeszekkel, samponokkal kezelhető, a serkéket pedig ecetes vízbe mártott, sűrű fogazatú fésűvel célszerű kifésülni a hajból. Fontos, hogy a hajjal érintkező tárgyakat is alaposan fertőtleníteni kell.

Tudj meg többet a testedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top