Életmód

Gombagolyókkal küzdhetünk a klímaváltozás ellen

Olyan, mint egy fürdőbomba, csak a kertben kell használni.

A klímaváltozás káros hatásait egyre drasztikusabban érezzük, a kutatások szerint pedig muszáj lenne egyre nagyobb erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy a bolygó ne váljon lakhatatlanná, már az évszázad vége előtt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy egyre több természetes növényzettel beborított területet építünk be vagy tarolunk le a mezőgazdasági termelés érdekében. A kiskertek és a szántóföldek azonban távolról sem olyan hatékonyan tisztítják a levegőt, mint a természetes erdők. Az otthoni kerteket ráadásul öntözni és ápolni is kell, így viszont sok esetben több üvegház hatású gáz kibocsátására van szükség a kert gondozásához, mint amennyit képes lenne megkötni.

Egy lehetséges megoldást vagy legalábbis a helyzet súlyosságát enyhítő lehetőséget jelent a NetZero nevű cég fejlesztése , a gombagolyó. Ezek a fürdőbombára emlékeztető golyók gombafonalakat és spórákat tartalmaznak, segítségükkel pedig akár az otthoni kertünket is felturbózhatjuk.

A golyót bele kell dobni egy locsolókannányi vízbe, majd, miután feloldódott, szétlocsolni a kertben. A gombaspórák így szétterülnek a kert talajában, itt azonban nem okoznak problémát, épp ellenkezőleg: elképesztő mennyiségű szén-dixoidot képesek megkötni. A cég alapítója, Joseph Kelly úgy számol, hogy ha csak az Egyesült Államok minden kiskertjének talaját így kezelnék, a növények által megkötött szén-dioxid mennyisége megduplázódna. A jelenlegi helyzet alapján számolva az ameriaki kertek évente nagyjából 650 millió tonna szén-dioxidot semlegesítenek, Kelly szerint ezt 1,3 gigatonnára, azaz 1,3 milliárd tonnára lehetne feltornázni.

A gombák hatékonyságát jól mutatja, hogy a kutatók számításai szerint a Föld légkörének teljes szén-dioxidjából 11 százalékot megkötő kanadai erdőségek azért ennyire hatékonyak a gáz semlegesítésében, mert rendkívül kiterjedt gombafonal-hálózat borítja a talajukat.

Nem árt ez a begóniáknak és a dédi rózsabokrának?

A kertészkedni kedvelő emberek a gombákat általában nem szeretik, mivel akadnak olyan élősködő fajok, amelyek tönkreteszik, de legalábbis elcsúfítják a szép virágokat, vagy épp a várva várt termést. A NetZero gombagolyóiban azonban olyan spórák találhatóak,a melyek épp, hogy segítik a növényeket: a gombafonalak egyfajta hajszálcső-rendszert hoznak létre más növények gyökerei körül, amelynek köszönhetően a növények több vizet és tápanyagot képesek felszívni a talajból. Ennek eredményeként pedig több szén-dioxidot tudnak kiszűrni a levegőből. Emellett esküsznek rá, hogy a kezelést követően a kert ugyanolyan biztonságos marad a háziállatok és a gyerekek számára is.

Gombaspórákkal turbózhatjuk fel a kertünk szén-dioxid megkötő képességét

A NetZero gombagolyói különféle vicces formákban készülnek, hogy ezzel is emberközelibbé tudják tenni a klímaváltozás elleni küzdelmet (Fotó: NetZero)

A cég a golyók mellett ingyenes okostelefonos applikációt is fejlesztett, amelynek köszönhetően ügyfeleik kiterjesztett valóság (augmented reality) segítségével csaknem valós időben követhetik saját karbon-lábnyomukat. Kelly szerint ez lehetővé teszi, hogy az emberek tudatosabbak legyenek saját környezeti terhelésükkel kapcsolatban, amit egyébként nagyon nehéz lenne vizualizálni.

A gombagolyónak megkérik az árát, egy darab 125 dollárba, azaz szűk negyvenezer forintba kerül, igaz, a felhasználását követően tíz évig nincs szükség újabb beszerzésére, ráadásul most előrendeléssel már 69 dollárért, azaz bő 21 ezer forintért hozzá lehet jutni.

Az applikáció egy sor kérdést is feltesz az életmódunkkal kapcsolatban és javaslatokat tesz rá, hogyan élhetünk környezetkímélőbb módon.

További cikkeink a kertészkedés témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top