Életmód
Szponzorált tartalom

Karácsonyi ajándékvásárlás stressz nélkül

Minden évben belekerülsz ugyan abba az idegtépő karácsonyi forgatagba, és már előre félsz az ajándékvásárlási mizériától? Idén csak ezt a három dolgot fogadd meg, és stresszmentes lesz az ünnepi shoppingolás.

Az igazi profik már októberben elkezdik a karácsonyi bevásárlást, sőt, a legelőrelátóbbak egész évben figyelik az üzleteket, és kész ajándéklistával a zsebükben járnak-kelnek azért, hogy az év végi plázaőrületet elkerülhessék. A legtöbben azonban mindig belecsúszunk a klasszikus halogatós hibába, és az ünnep előtt három nappal eszeveszett rohanás és tülekedés közepette próbáljuk behozni az elvesztegetett időt a zsúfolásig telt bevásárlóközpontokban. Neked is ismerős ez a helyzet? Kövesd az alábbi három tanácsot, ha idén ki akarod hagyni az életedből a bevásárlási káoszt.

A karácsonyi ajándékvadászat stresszes elfoglaltság, de pár trükkel csökkenthető a vele járó feszültség (fotó: profimedia.hu)

A karácsonyi ajándékvadászat stresszes elfoglaltság, de pár trükkel csökkenthető a vele járó feszültség (fotó: profimedia.hu)

1. Kezdj neki időben

Még nem késtél le semmiről, de igyekezned kell: ha lehet, még ma, de legalább a következő egy-két napban végezd el az előkészületeket. Ez nem jelent mást, mint egy pontos ajándéklista összeállítását. Ehhez csak pár óra töprengés kell otthon, a kanapén ülve, valamint egy darab papír és egy ceruza. Megéri rászánni erre az időt, mert ha van listád, céltudatosabban, tehát gyorsabban tudod majd intézni a vásárlást. A listaírás tudománya egyébként a következő: először írd össze, kinek kell ajándék, ezután határozd meg, összesen mennyi pénzt tudsz ajándékozásra szánni, majd végül találd ki, kinek mi lenne a legjobb meglepetés. A lista megtervezésekor azt is találd ki, hogy pontosan melyik nap melyik órájában és hol akarod elvégezni a manővert. Ez az összeszedettség és megtervezettség magabiztosságot ad, így nem ragad majd magával olyan könnyen a karácsonyi tömeg hulláma.

2. Egy helyen vásárolj

Ha lehet, kerüld el azt a hibát, hogy üzletek tucatjait járod végig. Ez rettenetesen időrabló dolog, és leszívja az összes energiád. Helyette nézz ki egy olyan bevásárlóközpontot, ahol egyetlen úttal beszerezheted mindenki számára az ajándékot. Természetesen mindig akadhatnak különleges dolgok, amiket speciális üzletben kaphatsz csak meg, de ha belegondolsz, az ajándékok nagyobbik fele általában nem extrém ritkaság, hanem olyan hétköznapi dolog, ami fellelhető egy általános bevásárlóközpont kínálatában is.

3. Mérd fel az árut a webshopban

Ha van már listád, keresd fel a kiszemelt üzletház webshopját, és nézd át a náluk kapható árukat. Ha például valamilyen ruhadarabot vagy háztartási eszközt adnál ajándékba, biztos találsz majd ebből a tételből több választási lehetőség is a webáruházban. Ha a neten előre kinézed, hogy ezek közül melyik termék a legmegfelelőbb neked, akkor nem kell a választás dilemmájával ott helyben, az üzletben megküzdened, ahol ráadásul a vásárlási stressz miatt könnyen előfordulhat, hogy nem is a jó döntést hozod meg.

+ 1 ötlet: megveheted neten is

A személyes vásárlás nem rossz dolog, mert kézbe foghatod a leendő ajándékot, és megfontoltabb döntést tudsz így hozni róla. De nem kell mindent megérinteni és közelről látni ahhoz, hogy tudd, jó lesz majd ajándéknak – például egy könyvet a netről is megrendelhetsz különösebb kockázat nélkül. Ezért azt javasoljuk, hogy a kiszemelt üzletközpont webáruházából rendelj meg mindent olyan ajándékot, aminek megvásárlásához nem kell személyes jelenlét, így jelentősen felpörgetheted az ajándékbeszerzés folyamatát, és kevesebb időt kell az üzletben sorban állással töltened.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top