nlc.hu
Életmód

LEGO játék a felnőtteknek

A LEGO kockáknak a felnőttek sem tudnak ellenállni

A LEGO játék elkísér tényleg a kisgyerekkortól a nyugdíjas otthonig. De mi lehet a titka, amiért a felnőttek is imádnak LEGO termékekkel játszani?

Hányszor hallottuk szülőktől, felnőtt férfiaktól és nőktől, hogy azzal viccelődnek, hogy alig várják, hogy olyan korba érjen az épp csak megszületett babájuk, hogy elhalmozzák LEGO játékokkal. Nyilvánvaló, hogy nem a gyereknek, hanem saját maguknak veszik a készleteket, azokat a LEGO termékeket, melyeket már eleve felnőtteknek gyártanak, és egyáltalán nem való a kisgyerekeknek.

A LEGO kockákban lobog a nosztalgia

Egy 45 éves férfi ismerősöm, Péter mesélte egyszer el, milyen sok nehéz élethelyzetben segített neki már a LEGO elemekkel való építés, és annyira elkötelezett híve az építőjátéknak, hogy nem múlhat el úgy nap, hogy ne játszana vele. Követi az új készleteket, amint lehet, beszerezni saját magának a LEGO készleteket, és ha kirakta egyszer, akkor már nem szedi szét, hanem kész kiállítást rendezett már be otthon a LEGO kockákból készült kreációkból otthon. 

Van persze szabadon felhasználható, ömlesztett LEGO terméke is, amit csak úgy lehet rakosgatni, amikor épp olyan kedve van, hogy a saját fejéből, szabadon hozzon létre egy építményt. De jobban kedveli a meghatározott készleteket, jól követhető útmutatóval, mert mint mondja, ezek a legszórakoztatóbbak számára. Az ismerősöm is akkor kezdett nagyon rákapni a LEGO játékokra, mint sok más felnőtt a korosztályában, amikor olyan nosztalgikus, kultikus filmek, sorozatok LEGO készletei váltak elérhetővé, mint a Csillagok háborúja, a Vissza a jövőbe, a Ki vagy doki? vagy a Szellemirtók. Az ezekhez hasonló LEGO készletek már inkább a felnőtteknek készülnek eleve, és jó érzékkel rá is találnak arra a nosztalgikus pontra, melynek hatására boldog építésbe kezdenek kortól és nemtől függetlenül a felnőttek.

Ezért szeretjük a LEGO-t felnőttként is

Ifjúkorunkat idézik fel a LEGO termékek (Kép: Unsplash)

Egyre több felnőtt szeretne leszakadni a netről

A LEGO termékek azért is egyre felkapottabbak a felnőttek körében, mert egyrészt tökéletesen alkalmas ez a játék a stresszlevezetésre – akárcsak a felnőtt színezők vagy más kézimunkák –, másrészt pedig segítenek abban, hogy egy kicsit leszakadjunk az internetről. A telefonok és számítógépek fogságában érzik egyre többen magukat, de a LEGO kockákkal annyira bele lehet feledkezni idősebb fejjel is, hogy segíthet eltávolítani magunkat pár órára a közösségi oldalak és hírek nyomasztó világától. Az igazán elszánt építők persze nem állnak meg egy kis készletnél, hanem például belevágnak akár közösen, csapatban az olyan gigantikus LEGO készletek kirakásába, mint például az 1366 darabból álló Star Wars Imperial Star Destroyer, melyhez akár több hónap is kellhet, hogy minden kocka a helyére kerüljön.

Péter szerint az ilyen felnőtteknek való LEGO témák varázsa abban rejlik, hogy visszarepítenek a gyerekkorunkba: „Egy pillanat alatt előhívhatom a LEGO kockák építésével a kellemes gyerekkori emlékeimet. Illetve azért is szoktam gyakran játszani, mert számomra elképesztően nyugtató hatással van az, hogy egy rendezett világba léphetek a segítségével. A LEGO kockákkal való építkezés mindig sikerélményt ad, még akkor is, ha szabadon építek belőlük és nem útmutóval követek egy mintát.”

A fókuszálás művészete

A Texas Egyetem kreativitás programjának vezetője, Carrie Barron szerint a LEGO kockákkal történő játék nagy ereje abban rejlik, hogy a teljesítmény és a relaxáció egyszerre képes megvalósulni a repetitív mozgáson, a kockák egymásba illesztésén keresztül. Az agy ilyenkor csak a feladatra összpontosít. 

Míg a gyerekek inkább szabadon játszanak a LEGO kockákkal, számukra a kreatív alkotás folyamata a vonzóbb, ahogy egy halom kockából létrehozhatnak például egy egész várost, harcolhatnak zombikkal, vagy tarthatnak állatokat az általuk felépített világban, addig a felnőttek jobban kedvelik a strukturáltabb, irányítottabb építést. Valószínűleg pont azért, mert így könnyebben elérik a relaxáció azon fokát, melyet a LEGO elemekkel való építéstől remélnek, illetve mert felnőttként már az ad inkább elégedettségérzést, ha egy bizonyos befektetett munkával elérhetünk egy előre megjósolható eredményt. Azaz: ha követjük a LEGO készlethez kapott útmutatót, akkor egy idő múlva a kezünkben lesz épp az a forma, építmény, amit a dobozon láthatunk.

A legjobb pedig az a LEGO kockákkal történő játékban, hogy nem kergetjük közben a tökéletességet, teljesen kockázatmentesen építhetünk, mert nem tudjuk elrontani. A legrosszabb, ami történhet, hogy szét kell szedni és újra összerakni, ami csak újabb pihentető órákat jelent, melyeket építéssel tölthetünk. Nem csoda, hogy ez elégedettséggel és boldogsággal tölti el felnőttként is a lelket, ha tehetnénk, a mai világban tapasztalt rengeteg stresszre, felírnánk a LEGO kockákat receptre.

Még több LEGO:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top