nlc.hu
Életmód

Horgászboltokat ellenőrzött a Nébih

145 védett halat fogott ki, mert azt hitte, sneci

A balinokat végül visszaengedte a Nébih, miután megtalálták őket egy horgászboltban.

Az elmúlt hetekben két tucat horgászboltban is ellenőrzést tartott a Nébih. Az ellenőrzések során több száz csalihalnak szánt, igazolatlan eredetű ezüst kárászt, keszeget, bodorkát és egyéb halat foglaltak le a halőrök – közölte a szervezet.

Az ellenőrzésekkor kirívónak számított annak a Váci horgászboltnak az esete, ahol összesen 145 hal került elő, köztük 47, 5-10 cm körüli balin. Az eljárás során kiderült, hogy a halak a Duna vízterületéről, horgászfogásból származnak, és az azokat kifogó horgász nem ismerte fel a méretkorlátozással védett balint. A lefoglalt őshonos halakat – eredetük igazolása után – a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) munkatársai visszaszállították természetes élőhelyükre, hogy visszanyerhessék szabadságukat.

Balin

A Balin (Leuciscus aspius) lett az év hala 2018-ban (fotó: Komka Péter)

Ez az eset is rávilágít, hogy a szélhajtó küsz (köznyelven sneci) és a hasonló méretű balin a tapasztalatlan szem számára könnyen összetéveszthető. Azonban, míg a sneci esetében nincs méretkorlátozás, addig a balin legkisebb kifogható mérete 40 cm. Az ilyesmi akár félmillió forintos bírsággal is járhat, és az sem mentség, ha a vétkes nem ismerte fel a kifogott halak fajtáját. Emellett a horgászzsákmány kereskedelmi forgalmazásáért szintén halvédelmi bírság járhat.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top