nlc.hu
Életmód

Legális az abortusz Argentínában

Legalizálták az abortuszt Argentínában

Az argentin szenátus is jóváhagyta szerdán a terhességmegszakítást legalizáló törvényt, amelyet a képviselőház már december 11-én elfogadott.
Legalizálták az abortuszt Argentínában

Alberto Fernández elnök kezdeményezésére benyújtott tervezetet, amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi az abortuszt, 38:29 arányban fogadták el, több mint 12 órás vita után.

Ezáltal Argentína lett az első nagy latin-amerikai ország, amelyben legális az abortusz. A régióban csak Uruguayban, Mexikó egyes államaiban és Francia Guayanán törvényes.

A törvény több ezer támogatója üdvrivalgással fogadta a szavazás eredményét a parlament épülete előtt, de demonstráltak ellenzők is.

Az Alberto Fernández elnök által közzétett adatok szerint 1983 óta mintegy háromezer nő halt meg illegális abortusz következtében, évente pedig mintegy 38 ezer nő kerül kórházba ezek következményei miatt. A kormány szerint évente 370 ezer és 520 ezer között mozog az országban végrehajtott titkos terhességmegszakítások száma.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: Mario De Fina / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top