nlc.hu
Életmód

Brucellózis Floridában

11 hónapig kínozta a fejfájás és a láz, kiderült, egy ritka betegségben szenved

A brucellózis elsősorban állatokat érint, de akár emberekre is átterjedhet.

Az orvosok súlyos brucellózist állapították meg egy floridai férfinál, aki 11 hónapon át egyfolytában lázas és levert volt, és emellett szinte állandóan fájt a feje, írja a HVG. A ritka betegséget valószínűleg fertőzött vaddisznóktól kaphatta el, korábban ugyanis sokat járt vadászni. Az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően a férfit sikerült meggyógyítani, bár az idegrendszeri tüneteket nem sikerült teljesen megszüntetni.

A brucellózist egy Gram-negatív baktérium, a brucella okozza. Eredetileg állatbetegségről van szó, de az eddig ismert hét brucellafaj közül négy (Brucella melitensis, Brucella abortus, Brucella suis , Brucella canis) embert is megfertőzhet, írja a Házi Patika

A Brucella abortus fő gazdája a szarvasmarha, de megtelepedhet kisebb kérődzőkben, így például juhokban, bivalyban, őzben és szarvasban is. A Brucella melitensis főleg kecskében és juhban fordul elő, de megjelenhet szarvasmarhában és tevében, ritkán pedig megtelepszik kutyában és nyúlban is. A Brucella canis kutyákban fordulhat elő, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa országaiban főleg nagyobb kutyatenyészetekben észlelik. A Brucella suisnak négy biotípusa van, ezek típustól függően sertésben, mezei nyulakban, kutyában, rénszarvasban és vadon élő húsevő fajokban telepedhetnek meg. Magyarország 1985 óta mentes tőle, bár igaz, hogy vaddisznókban szórványosan még az 1990-es évek elején is kimutatták.

Emberbe jellemzően a fertőzött állat nyers tejével kerülhet, de lehet fertőzési forrás a sajt vagy a nem kellően átsütött hús is. Történhet fertőződés akkor is, ha az állatok testnedvei sérült bőrfelületre, vagy akár szemre, nyálkahártyára kerülnek, de a kórokozó belégzés útján is bekerülhet a szervezetbe. A fertőzés legsúlyosabb esetben vérmérgezésszerű állapotot okoz, de okozhat influenzára és reumás betegségre emlékeztető panaszokat is, illetve van, hogy nem jelentkeznek tünetek. Ugyan a brucellózis antibiotikummal nagyon könnyen kezelhető, de nehéz felismerni, ez okozza a fő gondot.

Fejfájás

Fotó: Pixabay

Ritka betegségek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top