nlc.hu
Életmód

A különféle vallások megférhetnének egymás mellett: nézd csak meg ezt a képet!

Ez a fotó is igazolja, hogy nem a vallásokkal, hanem az emberekkel van a gond

A twitteren osztották meg azt a képet, amelyen egy izraeli mentőautó személyzete imádkozik. Az egyikük zsidó, a másikuk muszlim.
Egy kép bizonyítja, hogy a különféle vallások igenis megférnek egymás mellett

Az arab férfi térdelve, míg a zsidó mentős az ég felé nézve imádkozik. A fotó hónapokkal ezelőtt készült, Izraelben, ahol a koronavírus-járvány épp berobbant, és ahol az arab-izraeli konfliktus a mai napig súlyos emberáldozatokat szed.

Pontosabban az arabok és Izrael közti konfliktus a palesztinai zsidó és arab lakosság közti összecsapások formájában a 20. század eleje óta folyik változó intenzitással hadi, politikai és gazdasági síkon.

Ha visszaemlékszünk, ezekben az időkben kezdtük közelebbről megismerni a koronavírus pusztító erejét, milliók haltak meg a járvány következményeibe, és egyre többen kezdtek el fohászkodni, ki-ki a saját istenéhez, a beteg hozzátartozókért. Nem mondunk tehát újat azzal, hogy a vallás lehet az egyik legerősebb összetartó erő, vagy épp ellenkezőleg, az egyik legnagyobb ék, és konfliktus forrás az emberek között. 

Ezért minden alkalommal, amikor azt látjuk, hogy a béke bármilyen formája megjelenik ebben a témában, az megnyugtató és szívmelengető. Ezek a momentumok, mint amilyet a fotón is látunk, igazolják, hogy a különféle vallások jól megférnek, pontosabban megférhetnének egymás mellett.

Érthető tehát, hogy a kép újra életre kelt, és ezúttal a Bored Panda írt róla.

A The Independent még márciusban közölt róla egy hírt, ebben az áll, hogy aznap, amikor a kép készült, a dél-izraeli Berseba városának két mentődolgozójának műszakja szerencsésen indult: éppen nem érkezett segélykérés, ezért volt idejük kiszállni a mentőautóból imádkozni.

A zsidó vallású Avraham Mintz Jeruzsálem észak felé fordult, bajtársa, a muszlim vallású arab Zoher Abu Jama pedig Mekka, azaz dél felé. Akkor készített fotót róluk egy munkatársuk.

„Egyszerre imádkozunk, ahelyett, hogy külön-külön szakítanánk erre időt, hiszen rengeteg esettel kell mostanában megküzdenünk” – idézte Mintzet a The Independent.

Fotó: Muhammad Alenbari /@mda_israel

Még több cikk vallás témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top