nlc.hu
Életmód

Szilágyi Zoltán félmeztelenül fut a mínuszokban

A magyar Jégember télen is félmeztelenül fut

Ha nincs a járvány, Szilágyi Zoltán mostanság épp egy norvégiai futóversenyen futna félmeztelenül, és ez lenne a felkészülése a nagy tervére, hogy egyszer az Antarktiszon lefuthassa a maratont.

Persze a szigetszentmiklósi férfi nem feltétlenül ragaszkodik az Antarktiszhoz: ugyanúgy érdekli őt Szibéria és Alaszka is. A koronavírus-járvány miatt azonban most kénytelen az országhatáron belül futni, de itt sem éri be akármivel: a kedvenc edzőhelye az ország leghidegebb települése, a Nógrád megyei Zabar – írja a Blikk.

Félmeztelenül fut a magyar Jégember (fotó: YouTube)

Félmeztelenül fut a magyar Jégember (Fotó: YouTube)

Az időjárás azért a Jégember edzését is befolyásolja. Ha mínusz tíz alá megy a hőmérő higanyszála, azért ő is szokott távot csökkenteni, sőt ilyenkor sapkát és kesztyűt húz, mert az emberi szervezet a fejen és a végtagokon át tud legkönnyebben kihűlni. A futás mellett Szilágyi Zoltán a hidegben más hidegterápiás és meditációs gyakorlatokat is végez. Ehhez helyet olykor a természetben, máskor a lakása erkélyén talál, de az is előfordul, hogy egy hideg vízzel teli kádban tölt el egy órát. A természetben is meditált már decemberben órákat, miközben vizes törölköző takarta a testét. Nem sanyargatni próbálja magát, hanem megvalósítani a teste feletti teljes uralmat, mert szerinte minden fejben dől el.

Ha arra összpontosítok, hogy nem fázom, tényleg fel tudom fűteni a testem.

Ennek első lépése, hogy az ember télen is kijárjon futni, de persze az elején még nem nyári felszerelésben, mert fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet az egyre cudarabb körülményekhez. Ajánlott még kezdőknek a langyos, haladóknak a hideg vizes zuhanyzás. Amikor a párja épp nincs otthon, Zoltán a lakásukban is lekapcsolja a fűtést, és az is előfordul, hogy a szabad levegőn alszik.

Futásról kezdőknek és haladóknak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top