nlc.hu
Életmód

Gumicukros édesség ötletek

Szuper édességötletek gumicukor-imádóknak

Legszívesebben gumicukrot ennél gumicukorral, annyira szereted? Mutatunk néhány ötletet, hogy mivel érdemes kombinálni.

A gumicukor önmagában is nagyon finom, különböző formákban, ízekben, színekben és kiszerelésekben kapható. Olyan is van, hogy valaki nem mindennapi célokra használja a nyalánkságot, például gumicukorból köt magának sálat. Mi most olyan édességeket és italokat mutatunk, amikhez extraként jól felhasználható a gumicukor, akár házi, akár bolti formában.

A torták dísze

A látványos gumicukorfigurák igazán ideálisak ahhoz, hogy egyedivé és különlegessé tegyük velük a házi készítésű tortáinkat. Már néhány darab színes cukorka is feldobja a tortát, de a kedvünktől és a célcsoporttól függően szabadon alkothatunk, teleszurkálhatjuk az egész torta tetejét a gumicukrokkal, de ha figurásat választunk, akár kitalálhatunk és kirakhatunk egy egyedi jelenetet is. Akár menő Legós gumicukrot is készíthetsz, és abból tortadíszt. Ráadásul a gumicukor jól passzol a gyümölcsös és a csokoládés édességekhez is, így nem lőhetünk félre.

Különleges muffinok

A gumicukor a muffinok díszítésére is tökéletes, például húsvétkor színesíthetjük tojás alakú gumicukorral, vagy mindegyik tetejére rárakhatunk egy-egy különböző színű figurát. De a gumicukor nemcsak díszítésre, hanem ízesítésre is kiváló a muffinok esetében, ilyenkor természetesen nem fontos, hogy figurás legyen, elég a zselés, ruganyos „gumicukros anyag”, amit a kissé lehűtött, nagyjából kézmeleg muffinokba tudunk a legkönnyebben belenyomni alulról késsel, egy sütibe 2-3 darab ideális. A zselatin nélküli házi gumicukorról itt olvashatsz.

Gumicukor variációk

A gumicukor még különlegesebbé teszi az édességeket (Fotó: Pexels)

Alkoholos finomság

Ha valami különlegességre vágyunk például egy házibulin, könnyedén készíthetünk alkoholos édességet, például alkoholos gumicukrot. Így vegyíthetjük a cukor finom ízét és az alkohol mámorító hatását. Többféle alkohollal is elkészíthető, például vodkával, rozéval, vagy whiskey-vel, és az is egyénileg választható, hogy házi vagy bolti gumicukorral csináljuk.

  • Ha házilag készítjük a cukorkát is, akkor tegyük a választott alkoholt (egy csészényit), negyed csészényi cukrot és 3 evőkanál zselatint egy tálba, majd kezdjük el melegíteni, de tartsuk 90°C alatt, hogy megmaradjon az alkoholtartalma. Addig főzzük, amíg a cukor és a zselatin feloldódik, ez nagyjából 5 perc lesz. Vegyük le a tűzről és töltsük a gumicukorformákba. Egy órán át hűtsük a hűtőben, ezután már csak ki kell fenni a formából és elfogyasztani.
  • Ha zacskós gumicukorból készítjük, akkor a zacskó(k) tartalmát (gyümölcsöset érdemes választani) öntsük fel alkohollal egy tálban, úgy hogy ellepje az ital a cukorkákat. Takarjuk le és egy napra helyezzük a hűtőbe. Másnapra a cukorkák felszívják az italt és megdagadnak, máris fogyasztható, finom lesz.

Még több különleges édesség:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top