nlc.hu
Életmód

Hófúvást, ónost esőt hoz a hidegbetörés

Durva hidegbetörés éri el estére az országot, havazás, hófúvás váltja az esőt

A gyors hidegbetörés hatására estétől megváltozik a csapadék halmazállapota, havazás, ónos eső várható.

Szerdán késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani, és ekkortól nagy területen havazás válthatja az esőt – írja figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Havazás többnyire az északi határvidéken fordulhat elő, általában néhány centiméteres hóleplet okozva, illetve átmeneti ónos eső, fagyott eső is várható. Estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az északkeleti harmadban akár több milliméter vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó.

A meteorológia arra is figyelmeztet, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat! 

Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban megközelítőleg az Eger–Orosháza mentén húzódó összeáramlásból továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor. A várható hóvastagság térbeli eloszlása erősen függ attól, hogy a gyorsan érkező hideg levegő mikor éri utol az ország fölött elhelyezkedő csapadékzónát: így ebben jelentős a bizonytalanság, kis területen belül nagy eltérések lehetnek.

Viszont csütörtökre az ország nagy területére figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt:

Durva hidegbetörés éri el estére az országot, havazás, hófúvás váltja az esőt

A legesélyesebb forgatókönyvek szerint szerda éjszakától holnap estig az ország nagyobb részén 1-7 centiméter friss hó hullhat. Lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat, nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken, míg az Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulási valószínűsége.

Csütörtök hajnalra -9 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet. A délkeleti határt éri el lekésőbb a hideg légtömeg, így ott lesz enyhébb az idő, de délutánra már arrafelé is fagypont alatti értékekre kell készülni.

Pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -14 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken -15, -20 fokot is mérhetnek. Délután sem lesz melegebb -1, -9 foknál.

(Kiemelt kép: Unsplash/Simon Berger)

Még több cikk a mostani hidegbetörésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top