nlc.hu
Életmód

Gyerekruhát és játékot kínáltak a letartóztatott facebookos csalók

Álprofilokkal több száz embert vertek át a Facebookon gyerekruhát, játékot áruló csalók

Érdemes kétszer is meggondolni, hogy kinek adunk pénzt.

Több száz sértett megkárosításával gyanúsít a rendőrség egy kiskunhalasi nőt és egy férfit, akik a Facebookon keresztül több millió forintos kárt okozhattak – írja a police.hu

A két elkövető még tavaly ősszel kezdett el feladni hirdetéseket a közösségi oldal több adás-vételi csoportjában is, amihez álprofilokat, álneveket használtak. Leggyakrabban gyerekruhákat, könyveket és játékokat kínáltak, de a rendőrség információi szerint az oldalra feltöltött fotókat másoktól vették át. A hirdetésekben kikötötték, hogy csak előzetes postai utalással lehet a termékekért fizetni, amivel több száz felhasználót sikerült is megtéveszteniük. Ők a vételár átutalását követően sosem kapták meg a rendeléseiket, a hirdetést feladó csalók pedig törölték az álprofilokat vagy letiltották a vásárlókat. 

Facebookos csalókra csapott le a rendőrség

Mindig alaposan nézzük meg, miért próbálnak pénzt kérni tőlünk az interneten! (Fotó: Getty Images)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói a 32 éves R. János Márkot és a 30 éves K. Klaudia Nórát azonosították feltételezett elkövetőként, akiket február 10-én a lakóhelyükön elfogtak. A két embert többrendbeli csalás és személyes adattal visszaélés bűncselekménye miatt gyanúsítottként hallgatták ki, amelynek eredményeként részleges beismerő vallomást tettek. A rendőrök a két elkövetőt őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatásukat. 

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az interneten lebonyolított adásvételek száma, amit sok csaló igyekszik kihasználni. Érdemes résen lenni, különösen, ha nagyon kedvező árú termékkel találkozunk online. Ilyenkor meg kell nézni a hirdetés feladójának a profilját, illetve az esetleges korábbi vásárlások után hagyott értékeléseket. Ha ilyet nem látunk, érdemes csalásra gyanakodni. Szintén gyanús, ha nem hajlandóak további fotókat mutatni a felkínált termékről, illetve, ha ragaszkodnak az előre fizetéshez. 

Még több bűnügy az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top