nlc.hu
Életmód

Ezért pattogzik ki a bőr edzés után

Ezért pattogzik ki a bőr edzés után

Egy kiadós edzés után apró kiütések vagy pattanásszerű piros dudorok tűnnek fel az arcodon vagy a tested egyes részein? Ne keresd tovább az okokat, mondjuk, mitől lehet!

A leggyakoribb, legismertebb oka, hogy a bőr kipattogzik edzés után, az, hogy mozgás közben az izzadtság összekeveredik a faggyúval, a kosszal, a baktériumokkal, az elhalt hámsejtekkel, és ez a massza eltömíti a pórusokat.

Azonban több ok is meghúzódhat az edzés után megjelenő aknék hátterében.

1. Talajgyakorlatok koszos felületen 

Ha sokat jógázunk vagy esetleg a teremben a földön erősítünk, akkor érdemes odafigyelni, milyen felületre fekszünk. Nem mindegy ugyanis, hogy egy rendszeresen fertőtlenítővel tisztított jógamatracot, vagy egy koszos, aznap már három másik ember által teleizzadt sporteszközt használunk. Ha érzékeny a bőrünk, sokkal jobb, ha beszerzünk egy saját matracot, sporteszközöket, amit rendszeresen tisztítunk.

2. Összetapogatott súlyzók és gépek 

Hiába tisztítják meg naponta a gépeket a konditermekben, azt nem lehet elvárni, hogy mindenki után azonnal fertőtlenítsenek. Mit tehetünk?

  • kihelyezett tisztítószerekkel áttöröljük a gépet használat előtt és után,
  • a kezünkkel nem nyúlunk az arcunkhoz edzés közben,
  • az izzadságot egy tiszta törölközővel távolítjuk el.
Kipattogzott bőr edzés után

Egyszerű trükkökkel elkerülhetjük a pattanásos bőrt (Fotó: Hinterhaus Productions/Getty Images)

3. Arctisztítás NEM csak otthon 

Edzés után tonizáljunk! Tegyünk a sporttáskánkba is egy lemosót, hogy közvetlenül az edzés után ne csak mi, de a bőrünk is fellélegezhessen.  

4. Dörzsölődés 

Ha kipattogásra hajlamos bőrünk van, jobb, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, amikben két bőrrész összedörzsölődhet. Edzünk vékony hosszú ujjú felsőben, és vegyünk fel leggingst a rövidnadrág alá, így csökkenthetjük a pattanásveszélyt ezeken a területeken.  

5. Smink 

A rúzs, a korrektor és a szemhéjfesték is könnyen beletapad a bőrbe, ám az alapozó okozza a legnagyobb veszélyt. A verejték és az általa felhígított alapozó extra hatékonyan tömíti el a pórusokat, így semmiképp se eddzünk sminkben!

6. Bérelt felszerelések 

Ha úgy érezzük, hogy az adott sportot sokáig fogjuk űzni, akkor minél hamarabb szerezzünk be saját felszereléseket, amiket aztán saját magunk tudunk tisztán tartani! 

7. Edzőruha

Sokan pénzpazarlásnak gondolják, mondván, edzeni bármiben lehet. De ha nem szeretnénk pattanásokkal és gombás fertőzésekkel gazdagabbak lenni, inkább vegyünk egy-két jól szellőző edzőruhát! Ezek a darabok hagyják a bőrt levegőhöz jutni, ráadásul az edzőruhának köszönhetően a méreganyagok sem tudnak megtapadni a bőr felszínén!

Apró praktikák, hogy kerüljük el, hogy pattanásos legyen a bőrünk:

  • akinek hosszú haja van, mindenképpen kösse fel copfba, nemcsak azért, mert így nem izzad alá, hanem mert így nem kell kezével elsepregetnie az arcából a hajtömeget. Ezáltal nem érünk az arcbőrünkhöz a kezünkkel, amivel előtte az edzőgépek mindenki által összefogdosott fogantyúit markoltuk.
  • mindig legyen nálunk legalább két törülköző, az egyikkel le tudjuk törölgetni az eszközöket használat előtt és használat után, a másikkal pedig arcunkról itathatjuk fel az izzadtságot.
  • edzés után zuhanyozzunk le, és cseréljük át az átizzadt edzőruhát.
  • hidratáló termékeket és kozmetikumokat csak akkor vigyünk fel a bőrünkre, amikor már rendesen tonizáltuk, megtisztítottuk az arcunk.

Olvass még az emberi testről!

via

(Nyitókép: Getty Images/Patrik Giardino)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top