nlc.hu
Életmód

Szégyen, ha hízni akarsz?

Őszintén a soványságról: „Szinte szégyellem, hogy hízni szeretnék”

A fogyókúrák világát éljük, ömlik ránk a sok reklám, hogyan adhatnánk le még két kilót a nem létező túlsúlyból is, ám sokan épp azért küzdenek, hogy hízni tudjanak.

Azon pörög a fél világ, hogy le kell fogyni, mert elfogadhatatlan, ha van két centiméter háj a combunkon, és nem élhetünk teljes életet anélkül, hogy le nem adnánk még azt a súlyfelesleget is, amit csak beképzelünk magunknak. Egész iparág épült már a fogyás köré, fitneszguruk nőnek ki naponta a földből, hogy megmutassák jó pénzért a helyes irányt, étrendet írnak elő és táplálékkiegészítőkkel, fogyibogyókkal tömik a követőiket, állítva, hogy ettől minden zsír sercegve leolvad majd róluk. Nehéz megmondani, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb: a fogyni vágyók igényei hívták életre a gurukat és termékeket, vagy a guruk gerjesztik a fogyási őrületet üzleti okokból? Mindenesetre ez a világméretű fogyókúrázás még inkább elrejt és stigmatizál egy fontos embercsoportot: azokat, akik hízni szeretnének.

„Szinte szégyellem, hogy hízni szeretnék”

Név nélkül mesélt nekünk egy fiatal, huszonéves lány – hívjuk Matildának – arról, hogyan küzd a mindennapok során a társadalmi előítéletekkel, és mennyire rejtőzködik csupán azért, mert túl vékony és sehogy sem bír magára szedni pár kilót: „Szinte szégyellem, hogy hízni szeretnék. Igazából nem is szívesen beszélek róla másokkal, mert általában az a válasz, hogy

örüljek neki, hogy ilyen problémáim vannak, bárcsak nekik is a hízáson járna az eszük, nem a fogyással gyötrődnének épp.

Meg azt is meg szoktam kapni, hogy adnak a saját hájukból boldogan, amit tudom, hogy viccnek szánnak, de benne van az a kis rosszindulatú felhang, hogy az én gondom a vékonysággal nevetséges, hiszen a világon mindenki le akar fogyni, én meg nem vagyok képes örülni annak, hogy a természet sovány testalkattal áldott meg. Olyan testtel, amire mindenki más vágyik, szóval igazán lehetnék hálás a panaszkodás helyett.”

A magány sem segít

Matilda magányosnak érzi magát a problémájával, mint mondja, szerinte sokkal könnyebb manapság kövérséggel küzdeni, mint a vékonysággal. Ha az elhízás a problémád, akkor csatlakozhatsz programokhoz, támogatói csoportokhoz, fordulhatsz orvosokhoz, akiknek az elhízás a szakterülete, számtalan lehetőséged van arra, hogy helyrehozd az egészségedet, de ha túl vékony vagy, alig találsz valakit, aki komolyan venne.

Szégyen, ha hízni akarsz?

A vékonyakat ugyanúgy megbélyegzi a társadalom, mint a kövéreket (Fotó: Huha Inc./Unsplash)

„A hozzám hasonlóak szinte mindig rejtőzködnek, szégyellik, hogy hízni szeretnének, általában attól tartanak, hogy úgyis megvádolják őket, hogy anorexiásak – folytatja Matilda. – Ezért aztán jól el is szigetelődnek nemcsak a normál testsúlyú emberektől, hanem egymástól is, így nem tudják támogatni a sorstársaikat és egyedül maradnak a gondjaikkal. Persze nem beszélhetek mások nevében, hiszen fogalmam sincs, hogy a többi ember soványsága mögött milyen okok húzódnak meg, de a sajátomról bizton állíthatom, hogy nem azért vagyok 40 kiló a 175 centimhez, mert evészavarom lenne. Bár tény, hogy ritkán vagyok éhes, de már jó ideje tudatosan figyelek arra az egészségem érdekében, hogy naponta ötször egyek, mégsem jön rám egy deka sem, lapos vagyok elöl-hátul, mint egy deszka.”

Hízni kell, de egészségesen!

A fiatal lány szerint az is gyakori, ha beszél a problémájáról, hogy arra kezdik biztatni, hogy egyen minél több fehér lisztes, cukros ételt, mert majd attól magára szedi a sok hájat. Csakhogy Matilda úgy szeretné elérni a normál testsúlyt, hogy közben az egészségét is megőrzi, ezért inkább tartózkodik a sok pizza és mekis kaja gondolatától is. „Nyilván ez jut mindenkinek eszébe, hogy bárcsak az én testalkatommal lenne megáldva, mert akkor két pofára lehetne tömni magába a nasikat és a gyorskajákat.

De köszi, ebből nem kérek, nem akarok meghalni 50 évesen szívrohamban a sok zsírtól és szénhidráttól tönkrement testben.

Tényleg olyan nehéz megérteni, hogy egészségesen szeretnék magamra szedni annyi kilót, amennyi a normális BMI-hez, no meg ahhoz kéne, hogy ne lógjon rajtam minden ruha?”

Katherine Zeratsky, a Mayo Clinic dietetikusa szerint az extrém vékonyság ugyanúgy adhat okot az aggodalomra, mint a túlsúly, hiszen az egészség szempontjából minden szélsőség káros lehet. Általános tévhit az, hogy a dietetikusok csak az elhízottakkal foglalkoznak, a valóságban minden olyan ember előtt nyitva áll az ajtójuk, akik szeretnének az egészséges étkezés és testsúly témakörében konzultálni egy szakemberrel.

Zeratsky első körben azt javasolja azoknak, akik hízni szeretnének, hogy ne a pizzát kezdjék el enni este tízkor, hanem keressék fel a háziorvost és egy dietetikust a problémával, hogy egészségmegőrző tippeket és segítséget kapjanak.

A szakemberekkel együtt lehet meghatározni aztán a célsúlyt és felállítani a tervet, ami alapján elérhető lesz a normális mértékű hízás, illetve ők tudnak tovább irányítani esetleg pszichológushoz, ha arra van szükség. Addig is van pár általános tanács Zeratsky tollából, amit érdemes követni, ha neked is Matildához hasonlóan azzal van problémád, hogy nem akarnak feljönni a kilók.

Egyél rendszeresen

Amikor valaki sovány, akkor gyorsabban, kevés ételtől már érezheti azt, hogy tele van a gyomra, ezért jobb, ha elosztva, egy nap ötször-hatszor eszik kisebb adagokat, és nem kétszer próbál meg nagy adagot enni.

Figyelj a tápanyagokra

Egy egészséges étrendet kell összeállítani a hízásra és fogyásra törekvés esetén is. Úgyhogy nyugodtan veheted ugyanazokat az irányokat érvényesnek, amiket a fogyókúrás étrendeknél látsz: teljes kiőrlésű pékáru, sok zöldség és gyümölcs, fehér húsok és olajos magvak is legyenek bőven a tányérodon.

Próbáld ki a smoothie-kat

A hízáshoz az kell, hogy több kalóriát kapjon a szervezeted az ételekből, italokból, mint amennyit eléget. Ebben lehetnek segítőtársaid a smoothie-k, persze nem a gyorséttermekben kapható cukros shake-et ajánlja a szakember, hanem azokat a turmixokat, melyekben a gyümölcsök és zöldségek kavalkádja adja a kalóriákat szinte észrevétlenül.

Nem mindegy, mikor iszol

A dietetikus javaslata szerint arra is figyelni kell, mikor iszol vizet, mert ha evés előtt vagy közben csúszik le egy nagy pohárral, akkor elveheti az étvágyadat. Ha a hízás a cél, akkor evés után 30 perccel javasolt inni.

Építs izmokat

Főleg az erősítés, súlyzós edzések valók neked, ha fel akarsz szedni pár kilót, mert ezek építik legjobban az izmokat. Ráadásul az edzés meg is hozhatja az étvágyadat, úgyhogy ne hanyagold el a mozgást a mindennapokban.

Őszinte vallomások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top