nlc.hu
Életmód

Borbás Marcsi nem hisz a zero waste életmódban

Borbás Marcsi szerint a zero waste életmód nem életszerű

Az elképzelést ugyan fantasztikusnak tartja, de szerinte az átlagember számára csak akkor megvalósítható, ha blogot vagy épp könyvet ír erről, és ez jelenti a megélhetését.

Tartalmas interjút adott Borbás Marcsi a The Vip nevű online magazinnak, amiben a hazai családok gasztronómiai szokásai és az itthoni éttermi kultúra fejlődése mellett hosszabban kitért arra is, mit gondol az egyre divatosabbá váló zero waste életmódról. Az egykori gasztroangyal már a kiindulópontot nehéznek tartja, ugyanis például az ő lakóhelye környékén nincs csomagolásmentes bolt, és legközelebb a fővárosban találna ilyet.

Borbás Marcsi néhány éve egy esemény háziasszonyaként (fotó: MTI/Marjai János)

Borbás Marcsi néhány éve egy esemény háziasszonyaként (Fotó: MTI / Marjai János)

Ő biogazdálkodóként próbál a tudatos életmódért tenni, de még a biogazdálkodáshoz használt anyagokat és szereket is csomagolva kapja. A konyhája működtetéséhez pedig nem tud úgy vásárolni, hogy ne keletkezzen hulladéka. Szerinte a megvalósíthatatlan zero waste helyett inkább a megvalósítható dolgokra kell törekedni. Hisz a komposztálásban, ami a szemete jó részét elnyeli, és értékes föld lesz belőle, valamint azt is elismeri, hogy meggondoltan kell vásárolni, és két deci joghurtért ne kelljen egy zacskó szemetet hazavinni.

Csak a lokális környezetvédelemnek van értelme, ha állandóan globális problémákról beszélünk, akkor mindenki azt fogja gondolni, hogy másnak kell cselekednie

– tartja Borbás Marcsi, aki a konyhájában igyekszik minél kevesebb műanyagot használni, és otthon sok esetben többgenerációs konyhai eszközöket használ, melyek egy részét még a nagymamájától örökölte. Arra is odafigyel, hogy lehetőleg egyszerre csak annyit főzzön, ami el is fogy.

Olvasnál még Borbás Marcsiról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top