nlc.hu
Életmód

Húsmentes menzák Lyonban

Húsmentessé tette a menzai étkezést a lyoni polgármester, a francia kormány nem boldog

Gregory Doucet többek között azzal érvelt, hogy elődje is hozott már ilyen intézkedést.

Lyon polgármesterének döntése alapján a továbbiakban nem szolgálnak fel húsos fogásokat a diákoknak az iskolai menzákon, Gregory Doucet szerint ugyanis ez megkönnyíti az étkeztetést a járvány idején, írja a hvg.hu.

A változásoknak nem mindenki örül a felsőbb körökben, a francia kormány több tagja is élesen kritizálta a polgármester döntését. Julien Denormandie agrárminiszter szerint nem volna szabad ideológiát keverni a gyermekétkeztetésbe.

Adjunk nekik olyan ételeket, amelyekre szükségük van, hogy rendben fejlődjenek. A hús ezek közé tartozik

– írta a Twitteren.

Gerald Darmanin belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg gyerek olyan körülmények között él, hogy kizárólag az iskolai menzán fogyaszthat húsos ételeket, hozzátette, Doucet a döntésével megsértette a francia gazdákat és henteseket.

Gregory Doucet azzal érvelt az őt ért kritikákkal szemben, hogy elődje, a jobboldali Gerard Collomb pontosan ugyanezt az intézkedést vezette be a járvány első hulláma idején, és hangsúlyozta, hogy a menü – amely halat és tojást tartalmaz – beleillik a kiegyensúlyozott étrendbe.

Franciaországban 2018 óta pedig törvény írja elő, hogy hetente egyszer vegetáriánus ételt kell felszolgálni a menzákon, írja a hírrel kapcsolatban a BBC, és megjegyzik, a szakértők szerint a vegetáriánus étrend biztonságos lehet a gyerekek számára, de oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű protein és ásványi anyagok (pl. vas) kerüljenek a szervezetükbe.

Hamburger és alma

Fotó: Pixabay

Még több cikk a húsmentes táplálkozásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top