nlc.hu
Életmód

Tudod, mire való a kis műanyag húzózár az étolaj flakonján?

Egészen idáig rosszul használtad az étolajas flakont

Ha eddig te is kidobtad a letéphető műanyag zárat, mostantól nem fogod.

Aki bosszankodott már rajta, hogy az étolaj flakonjából nem sikerült a megfelelő mennyiséget a serpenyőbe, tepsibe öntenie, annak igazi megvilágosodást jelenthet az alábbi videó, amelyet a Nagy-Britanniában dolgozó és feltehetően magyar származású Samuel Falusi töltött fel a Twitter-oldalára.

A flakonok kialakítása miatt túl sok levegő áramlik be, amikor elkezdjük önteni az étolajat, mivel pedig a levegő a folyadékban buborékká alakul, egyszerűen kilöki a többletet az üveg száján, ez okozza a váratlan kibugyogást, amivel hatékonyan el lehet áztatni a konyhapultot és ehetetlenné lehet varázsolni a készülő ebédet. 

Eddig te is kidobtad az étolaj húzófülét? Nem kellett volna!

Így fog mindent beteríteni az étolaj! (Fotó: Getty Images)

A gyártókon igazán nem múlik, ugyanis minden flakonban ott van a megoldást jelentő eszköz, az a pici, húzógyűrűs műanyag zár, amit a legtöbben letépnek – bónuszként, magát a gyűrűt tépik el és akkor lehet késsel kiszúrni a műanyag zárat – aztán kidobnak. 

Pedig, ahogy Falusi videóján is látható, kidobás helyett meg kell fordítani a letépett zárat és úgy visszahelyezni a flakon szájába. Így nem tud egyszerre annyi levegő beáramlani, és bugyogás helyett szépen, egyenletesen folyik majd az olaj, amit így már megfelelően tudunk adagolni. 

Hasonló jelenség játszódik le, amikor tejes vagy gyümölcslés kartondobozból öntünk a poharunkba, amit annyival lehet kiküszöbölni, hogy megfordítjuk a dobozt, ezzel csökkentve a bejutó levegő mennyiségét. Persze, a kartondobozoknál az a módszer is működik, ha ütünk egy kis lyukat a doboz átellenes oldalára, hogy ott tudjon öntés közben „levegőzni”. 

Még több konyhai praktika az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top