nlc.hu
Életmód

Ezeket ne mosd a mosógépben

Ezeket a dolgokat soha ne tedd be a mosógépbe!

A most következő holmik esetében kizárólag a vegytisztítás vagy a kézi mosás jöhet szóba, a mosógép ugyanis károsíthatja azokat, vagy épp fordítva: tönkretehetik a masinát.

A mosógép minden kétséget kizáróan az egyik leghasznosabb segítőnk a háztartásban, azonban bármilyen modern is a masina és hiába futtat akár többféle kímélő programot, bizony vannak olyan holmik, melyeket még így sem szabad géppel mosni. 

Öltönyök, kosztümök

Még ha az öltöny vagy kosztüm külső anyaga pamut, poliészter vagy más, géppel mosható szövet, akkor sem ajánlatos ezeket a holmikat betenni a mosógépbe. A külső anyag és a bélés között találhatók ugyanis azok az illesztések, melyek a ruhadarab formáját adják, ám a mosógépben ezek eldeformálódhatnak, elmozdulhatnak vagy szét is eshetnek. Éppen ezért az öltönyöket, kosztümöket vidd inkább tisztítóba!

Bőr ruhák és cipők

A bőrből készült ruhákat és cipőket sem jó ötlet a mosógépben tisztítani. A ruhák esetében könnyen előfordulhat ugyanis, hogy meggyűrődik, összeráncolódik az anyag, melyet aztán nem is lehet már teljesen kisimítani. A cipőknek pedig a ragasztását károsíthatja a nedvesség és a hő.

Mosógép

Illusztráció: Getty Images

Gyapjú, kasmír

Bár valóban vannak olyan gyapjú, illetve kasmír holmik, melyeket be lehet tenni a mosógépbe, a legtöbb ilyen anyagú darabbal finomabban kell bánni, és csak kézzel szabad mosni. Mindig olvasd el a mosási útmutatót a ruha címkéjén és annak megfelelően járj el!

Melltartók

Bár praktikusnak tűnhet a melltartókat is bedobálni a mosógépbe, ha így teszel, jócskán csökkented az élettartamukat. Bár a mosózsák, illetve az, ha hátul összekapcsolva mosod, valamelyest valóban megvédi a fehérneműt, azonban a finomabb anyagok, például a csipkék még így is károsodhatnak forgás közben, illetve a szivacsbetétek is eldeformálódhatnak. Épp ezért, bár valóban macerásabb, de a melltartókat is kézzel érdemes mosni.  

Fürdőruha

Annak ellenére, hogy a fürdőruhákat nyilvánvalóan úgy tervezték, hogy bírják a vizet, azonban a mosógépben való mosás mégsem tesz jót nekik, ugyanis károsíthatja az anyag szerkezetét. A pántok megnyúlhatnak, a fém vagy műanyag részek beakadhatnak és akár kihúzhatják vagy kiszakíthatják az anyagot. Jobban teszed tehát, ha a fürdőruhákat is inkább kézzel mosod.

Flitteres ruhadarabok

A flitterekkel, kövecskékkel vagy egyéb kisebb-nagyobb rátétekkel díszített ruhadaraboknak sincs semmi keresnivalójuk a mosógépben. Az ok egyértelmű: nincs az a kímélő program, mely megakadályozná, hogy a mosógépben való hánykolódás közben a díszek lepotyogjanak vagy beakadjanak, összegabalyodjanak, esetleg kiszakítsák az anyagot. 

Állatszőrrel szennyezett holmik

Az állatszőrrel szennyezett ruhákat, takarókat, kanapéhuzatokat sem érdemes a mosógépben mosni. A szőr ugyanis összetapadhat, de a masina  belsejébe is beleragadhat, sőt, akár el is dugíthatja a szűrőket vagy a leeresztő csöveket. Mielőtt tehát ezeket a holmikat kimosnád, kefével vagy ruhatisztító hengerrel szedd le róla a szőr nagyját és csak ezután tedd őket a gépbe. 

Gyúlékony anyagokkal szennyezett textíliák

Ha egy ruhadarab erősen szennyezett valamilyen tűzveszélyes anyaggal, például motorolajjal, benzinnel, étolajjal, festékhígítóval vagy alkohollal, akkor semmiképp ne tedd be azonnal a mosógépbe! Áztasd be mosószeres vagy oldószeres folteltávolítóval kevert vízbe, kézi mosással szedd ki belőle a foltokat és ha szükséges, csak utána mosd ki géppel!

via

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top