nlc.hu
Életmód

Ingóságok lefoglalásával fenyegetik áldozataikat a telefonos csalók

Rendőrséggel fenyegetőznek a telefonos csalók

Érdemes résen lenni!

Agresszív új csalási módszerre hívta fel a lakosság figyelmét a Fővárosi Főügyészség – írja a 444.hu. A csalók különösen az idősebbeknél próbálkoznak azzal, hogy a bíróság vagy egy végrehajtó iroda munkatársainak adják ki magukat és valamilyen tartozást kérnek számon a kiszemelt áldozattól. 

A csalók azzal fenyegetőznek, hogy ha nem utalják el azonnal a kért összeget egy bizonyos számlaszámra, akkor rendőrökkel fognak kimenni az illető lakására és az ott található ingóságokat lefoglalják, sőt, ha a tulajdonos nincs otthon, feltörik a lakást. Annak érdekében, hogy még hivatalosabbnak tűnjön a hívás, egy bizonyos ügyirat számára hivatkoznak és általában nem kerek összegeket adnak meg. 

Kamu tartozást próbálnak behajtani telefonos csalók

Soha ne utalj pénzt azonnal, előtte győződj meg róla, hogy valós követelésről van-e szó! (Fotó: Getty Images)

A lap értesülései szerint a hatóságok már több hasonló esetben is nyomoznak, illetve több gyanúsítottat is kihallgattak a csalással kapcsolatban. Egy nőt és két férfit gyanúsítanak, akik már legalább 19 embertől próbáltak pénzt kicsalni ezen a módon. 

A Fővárosi Főügyészség azt javasolja, hogy mielőtt bárki pénzt utalna hasonló felszólításra, a lakóhelyük szerinti bíróságon ellenőrizzék, hogy folyamatban van-e velük szemben végrehajtás. A csalóktól kérjék el a telefonszámot, amin visszahívhatják őket, jegyezzék fel azt is, milyen néven mutatkozott be a hívó fél és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez a végrehajtói irodában. Ha a hívó fél ezt megpróbálja elutasítani, azonnal értesítsék a rendőrséget. 

További cikkeink különféle csalásokkal kapcsolatban: 

  • Álprofilokkal több száz embert vertek át a Facebookon gyerekruhát, játékot áruló csalók
  • Az elmaradó busójárásra árulnak utakat csalók
  • Ha ilyen levelet kaptál, meg ne nyisd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top