nlc.hu
Életmód

Banksy-falfestmény a readingi börtön falán

Banksy-alkotás bukkant fel a readingi börtön falán

Az Oscar Wilde-ot ábrázoló falfestmény valószínűleg Banksy alkotása.

Valószínűleg Banksy készítette azt a falfestményt, amely a readingi börtön falára került tegnap éjszaka – írja a BBC.

A graffitin egy elítélt látható, ahogy lepedőkből összecsomózott kötélen szökik a börtönből. Minden bizonnyal Oscar Wilde írót ábrázolja az alkotás, egyrészt mert hasonlít rá, másrészt a kötél végén egy írógép lóg.

Banksy-graffity a readingi börtön falán

Járókelők nézik readingi börtön falán megjelent graffitit 2021. március 2-án, amelyet valószínűleg Banksy készített, és Oscar Wilde-ot ábrázolja (Fotó: BEN STANSALL / AFP)

Banksy egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban ő készítette a falfestményt, de a szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy az övé.

Oscar Wilde 1895 és 1897 között raboskodott a börtönben, és a rácsok mögött írta A readingi fegyház balladája című költeményét, amely a viktoriánus igazságszolgáltatás brutalitásáról szól. Az író azért került a börtönbe, mert felfedték a viszonyukat Lord Alfred Douglasszel.

A börtön épületét 2013 óta nem használják, a brit kormány 2019-ben kínálta megvételre. Az üzlet tavaly meghiúsult, a readingi önkormányzat pedig abban reménykedik, hogy egy művészeti központot alakítanak ki az egykori börtön épületében.

Banksy az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top