nlc.hu
Életmód

A szédülés okai

Miért szédülök? Ebből tudhatod, hogy betegség áll a háttérben

Rendszeresen szédülsz, néha hányingered is van, és az ájulást sem csak hírből ismered? Ha nem tudod, mitől szédülsz, segítünk felderíteni az okát!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy pillanatra meg kellett támaszkodnunk, mert megszédültünk. De mi a helyzet akkor, ha a szédülés rendszeres?

Hirtelen irányváltoztatás

A szédülés latin elnevezése a vertigo, ami nem is olyan ritkán émelygéssel és hányingerrel jár együtt. Ezt a legtöbb esetben az egyensúlyszerv rendellenessége miatt tapasztaljuk, amit főként az válthat ki, amikor hirtelen irányváltoztatást végzünk: vagyis gyorsan állunk fel, vagy hirtelen fordulunk például balról jobbra.

Az úgynevezett pozicionális vertigo már egy kicsit komolyabb szédülés, hiszen fekvő helyzetben is jelentkezik, akár akkor is, amikor az egyik oldalunkról a másikra fordulunk.

Rossz látás, gyógyszerek, mozgásszervi rendellenességek

Előfordulhat az is, hogy járás közben jön rád a szédülés, és úgy érzed, mintha kihúzták volna a lábad alól a talajt. E mögött számos ok állhat: okozhatja a romló látás, a belső fül betegsége, sőt, mozgásszervi betegség is kiválthatja. Ízületi problémák, meszesedés, és különböző izombetegségek is okozhatnak szédülést. De van, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a szédülés: főként az altatók és a nyugtatók azok, amik ilyen szempontból kockázatosak lehetnek.

A szédülés okai

Nem mindegy, hogy mi okozza a szédülést! (Fotó: Getty Images)

Migrén

Szédülés jelentkezhet akkor is, ha migrénes vagy. A migrénes fejfájást rendszerint aura kíséri, azaz olyan tünetek előzik meg a fájdalmakat – akár napokkal előre –, amikből előre tudhatod, hogy migrénes rohamod lesz. A szédülés, a látáskiesés, a hányinger, a beszédzavar mind utalhatnak migrénre.

Vérnyomás és szívproblémák

Úgy érzed, erőtlen vagy, és szinte csak szédelegsz? A gyengeségérzés rendszerint nem jár ájulással, bár közel érezheted magad hozzá. Ilyenkor nem csak szédülünk, de gyengének érezzük magunkat és fáradékonyak vagyunk. Mindez összefüggésbe hozható a vérnyomás hirtelen leesésével, vagy épp ellenkezőleg: a vérnyomás gyors emelkedésével. De szívritmuszavar, és különböző szívbetegségek is állhatnak a szédülés háttérben.

Fáradtság

Ha gyakran érzed úgy, hogy forog veled a világ, érdemes utána járnod a kiváltó oknak. Számos esetben egész egyszerűen a fáradtság áll a szédülés mögött. Amikor túlhajtjuk magunkat, sok a stressz az életünkben, amitől még aludni sem tudunk rendesen, a szervezetünk kimerül, és ennek egyik tünete lehet a szédülés. Ezt szerencsére egészen könnyen lehet orvosolni: irány az ágy!

Fáj a fejed, de nem tudod, mitől?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top