nlc.hu
Életmód

Almaecet-diéta

Almaecet-diéta: valóban a mindent megoldó elixír?

Az almaecetről keringenek mendemondák, annyi azonban bizonyos, hogy igazi jolly joker eszköz, ha a fogyásról van szó.

Az almaecetet a népi gyógyászatban is használták emésztési problémákra, puffadásos panaszokra. Emellett kiderült, hogy az étkezések előtt almaecetet kortyolgatva csökken a vércukor szintje is – legalábbis ezt állítja a Journal of Functional Food.

A kutatás során arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy azoknak, akik étkezés előtt almaecetes vizet kortyolgattak, a vércukorszintjük is alacsonyabb volt. A szakemberek szerint ennek az oka, hogy az almaecetben lévő ecetsav a szervezetbe kerülő keményítő emésztését korlátozza.

Almaecet-diéta hatékonysága

Egy próbát mindenképpen megér az almaecet-diéta (Fotó: Getty Images/Alter_photo)

A Bioscience, Biotechnology and Biochemistry tanulmányában pedig 144 elhízott felnőttet vizsgáltak, akik egy-két evőkanál almaecet fogyasztottak nap mint nap, 12 héten keresztül. A vizsgálat végén azok, akik két evőkanál almaecetet ittak, közel 4 kilót fogytak 12 hét után, míg azok, akik egy evőkanállal, 2,5 kilót.

„Ezek a megállapítások önmagukban nem bizonyítják, hogy az almaecet önmagában varázslatos zsírolvasztó. A vizsgálatokat kis létszámú csoportokon végezték, de az eredmények azt mutatják, hogy az almaecet hasznos ESZKÖZ lehet a testsúly csökkentésében” – mondta Erin Palinksi-Wade, kutató.

Kipróbálnád az almaecetet? Erre figyelj!

Nem mindegy, milyen ecetet vásárolsz, bár mindegyik almaecet tartalmaz ecetsavat. A borecet egy kicsit lágyabb, de a sima fehér desztillált ecet is nyugodt szívvel használható. Arra viszont figyelj, hogy a címkén ellenőrizd a savtartalmat, hogy 5%-nál ne legyen magasabb!

Egy evőkanál almaecetet keverj el 3-4 dl vízben és így idd meg. Ha érzékenyen reagálna a szervezeted az ecetre, próbálkozz kisebb mennyiséggel, de ha ettől is rosszul érzed magad, nem biztos, hogy ez a számodra megfelelő eszköz, ami elősegíti a fogyásod.

Fontos, hogy az almaecet-diéta alatt naponta két liter szénsavmentes vizet igyunk, a szárnyas húsokat részesítsük előnyben, valamint mellőzzük a fehér lisztből készült ételeket éppúgy, mint a fehér cukros édességeket.

Nem, nem fogsz fogyni 5 nap alatt 5 kilót!

Attól, hogy elkezded használni az almaecetet, csodát ne várj, nem fogsz egy hét alatt 5 kilótól megszabadulni. Annak ellenére, hogy az almaecet blokkolja a keményítő egy részének felszívódását, nem tudja megszabadítani a szervezeted az összes lerakódott salakanyagtól és zsírtól. Addig, hogy beinduljon a testsúlyod csökkenése, akár 3 hónap is eltelhet, amihez nem elegendő csak almaecetet inni, az életmódot is érdemes megreformálni és a rendszeres sportot is be kell iktatni a mindennapokba! Ezek együtt indítják be a fogyást.

Mire jó még az almaecet?

  • gyorsítja a vérkeringést, ezáltal javítja a bélrendszert, serkenti a szervezet zsírbontó folyamatait,
  • a beleken lerakódott baktériumokat elpusztítja, javítja az emésztést,
  • növeli a szellemi aktivitást,
  • élénkebbé teszi a sejtlégzést, így gátolja a bőr idő előtti öregedését,
  • fertőtlenít,
  • szív- és érrendszeri és daganatos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet,
  • hajpakolásként selymessé, puhává varázsolja hajat,
  • Candida gomba ellen is hatékony, mivel kiöli azokat a bélben, és jótékony baktériumokkal tölti fel azt.

Tudj meg többet a testedről!

via

(Nyitókép: alicjane/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top