nlc.hu
Életmód

Jövő évben érkezhet a magyar vakcina

Jankovits István: Akár már jövőre lehet magyar koronavírus elleni vakcina

Szerinte a megfelelő védőoltásokkal vissza lehet szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.
koronavírus elleni vakcina

Jankovics István virológus az Atv Heti Napló című műsorában arról beszélt, mennyire kell megijednünk, ha az oltás után nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben, írja a Hvg.

  • Az interjúban többek között elmondta, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát, mert a védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz.
  • Szerinte annak semmi értelme, hogy egy patikában is beszerezhető gyorsteszttel, egy csepp vérrel mérjük meg az oltás után, hogy van-e ellenanyagunk. Azzal viszont nincs gond, ha ezt a vizsgálatot valaki szakszerűen végezteti el. Ha valakinek alacsony az ellenanyag-szintje, ez mutathatja, hogy kell-e esetleg a későbbiekben változtatni a protokollon, hogy szükség van-e egy harmadik oltásra.
  • A virológus beszélt a koronavírus elleni magyar vakcináról is, ami szerinte akár már a jövő év elején elérhető lesz.
  • Szó esett a negyedik hullámról is, amit Jankovics szerint nem lehet megúszni. Szerinte a megfelelő védőoltásokkal vissza lehet szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top