nlc.hu
Életmód

Nyálkás török tengerpart

Undorító nyálka lepte be a török tengerpartot

Az undorító nyálka az élővilágot és a halászatot is veszélyeztetni. A kormány megoldást ígér.

Szakértők szerint a szennyezés és a klímaváltozás miatt szaporodik túl ennyire az a zöld algafaj a Márvány-tengeren, amit “tengeri takonyként” is emlegetnek.

Törökországban először 2007-ben fedezték fel a jelenséget, de azóta már a görög partoknál is megjelent.

Márvány-tengeren nagy a baj-1233315453

(Getty Images/Anadolu Agency)

Attól tartanak, hogy ha a tengeri nyálka eléri a Fekete-tenger, hatalmas kárt okozhat, ezért igyekeznek minél előbb megtalálni a szennyezés forrását.

A tengerkutató Bayram Ozturk professzor szerint a helyzet katasztrofális, mivel a zöldalga túlterjedése miatt számos állatfaj, így osztrigák, kagylók és tengeri csillagok is veszélybe kerülnek. A halászok már rengeteg elpusztult halról számoltak be.

Ráadásul a part menti városok, köztük a 16 millió lakosú Isztambul szennyvizét nem tisztítják megfelelően, így a kelleténél több nitrogén és foszfor kerül a tengerekbe, amelyeknek átlaghőmérséklete ráadásul 2,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi években. A nyálka akadályozza az oxigén lejutását a tengerbe.

További híreink:

(Forrás: hvg.hu, MTI)

(Fotó: Getty Images/Anadolu Agency)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top