nlc.hu
Életmód

A brit nyugdíjrendszer sajátossága

Rájött a nő, hogy anyja 20 éve nem kap nyugdíjat

Mindez úgy lehetséges, hogy az anyuka egy másik országban fizetett járulékokat, és nem a szülőhazájában. Csakhogy közben elmúlt 80, és közben 100 éves lett. Azaz változott a helyzet.

Majdnem egész életben Nagy-Britannián kívül élt és dolgozott Margaret Bradshaw, és amikor 1990-ben visszatért szülőhazájába, nem volt jogosult az állami nyugdíjra. 80 éves kora óta már jogosult, erre viszont soha nem gondolt, 80 éves kora óta pedig összesen 20 év telt el. A 100 éves asszony abból a kis nyugdíjából élt, amit a kanadai munkaideje után kapott. A lánya viszont olvasott egyszer arról egy cikket, hogy mennyien nem veszik fel a nyugdíjukat, és utána elkezdett kutakodni az anyja nevében.

Illusztráció / Fotó: Unsplash

Illusztráció / Fotó: Unsplash

A 24.hu a Mirrorra hivatkozva írja, hogy az özvegy, demens, egy otthonban élő Bradshaw a 80. születésnapjától kezdve heti 82,45 fontot, azaz jelenlegi árfolyamon közel 35 ezer forint nyugdíjat kaphatott volna. Egy korábbi nyugdíjminiszter közbenjárásának köszönhetően most már két hete kapja az összeget, és kapott még egy összegben 4000 fontot.

Bradshaw 1921-ben született, hotelekben és dajkaként is dolgozott majdnem 30 éven át Kanadában. 60 évesként még nem kaphatott volna brit nyugdíjat, mert ahhoz kellett volna járulékot fizetnie Nagy-Britanniában, amit viszont nem tett meg. 80 éves kortól viszont már nincs erre szükség.

A királynő sosem vonult nyugdíjba: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top