nlc.hu
Életmód

II. Erzsébet elveszett esküvői csokra

Ez lett a sorsa II. Erzsébet menyasszonyi csokrának

Erzsébet és Fülöp herceg hivatalos esküvői csoportképein hiányzik a csokor az ara kezéből. Eláruljuk, miért.

Erzsébet hercegnő – a későbbi brit uralkodó – és Fülöp herceg 1947. november 20-án kötöttek házasságot. Bár a nagy napot hosszas és rendkívül alapos előkészületek előzték meg, azért így is becsúszott néhány hiba. A ceremónia előtt néhány órával például, amikor az egyik fodrász épp a hercegnő fejére rögzítette a Fringe tiarát, az ékszer kettétört. A fejdíszt rendőri kísérettel szállították a Garrard ékszerházba, ahol aztán azonnal megjavították, így a hercegnő az eredeti terveknek megfelelően abban állhatott oltár elé. A menyasszonyi csokrot a korszak egyik leghíresebb londoni virágkötője, Martin Longman készítette el Erzsébet számára. A hercegnő egy teljesen fehér, háromféle orchideából, valamint mirtuszból álló kompozíciót választott. Az orchideákat brit földön termesztették, a mirtuszágat pedig Viktória királynő a Wight-szigeten található rezidenciájának kertjében nevelt bokorról vágták. A szertartáson a lenyűgöző csokor még annak rendje és módja szerint díszelgett a hercegnő kezében.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg az esküvőn (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A házasságkötést követően, a Buckingham-palotában készült csoportképeken azonban, míg az összes koszorúslány kezében csokor van, Erzsébet hercegnő kezében nincs. Ennek oka, hogy a menyasszonyi csokrot egész egyszerűen elhagyták, talán valahol a Westminster apátságból visszafelé út közben, vagy már a palotában. Mindenesetre a fotózáson már nem volt meg.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg a koszorúslányokkal

A csoportképen hiányzik a menyasszonyi csokor (Fotó: PA Images via Getty Images)

Martin Longman fia, David egy bit lapnak elárulta: édesapját ezt követően megkérték, hogy készítse el a csokor tökéletes másolatát. A friss házasokról így vélhetőleg utólag, egy újabb fotózáson készültek el azok a felvételek, melyeken Erzsébet már ismét csokorral a kézben látható.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg

Új csokor készült (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Az illetékesek tanultak az esetből: 1981-ben, Diana hercegnő esküvőjére szintén a Longmanstől rendelték a virágcsokrokat, mégpedig biztonsági okokból rögtön két egyformát. 

A brit királyi családban egyébként egy nagyon megható hagyomány van érvényben, melyet még az anyakirályné teremtett meg. Erzsébet brit anyakirályné (II. Erzsébet édesanyja – a szerk.) volt az első, aki 1923-ban, az esküvője után a csokrát a névtelen katona sírjához vitte, s oda helyezte el. Ezzel a gesztussal emlékezett meg az 1915-ben, a loosi csata során elhunyt bátyjáról, Fergusról, valamint arról a több millió áldozatról, akik az első világháború alatt vesztették életüket. Azóta Katalintól Meghan hercegnőig valamennyi koronás ara csokra idekerült. 

Olvass még a brit királyi család titkairól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top