nlc.hu
Életmód

Szorongásgátlók és antidepresszánsok használata Európában

Rekordokat dönt a szorongásgátlók használata Európában

Nemcsak a járvány miatt szednek egyre többen ilyen gyógyszereket.

A statisztikák szerint Európában meredeken növekszik a pszichés betegségekkel diagnosztizált emberek száma és nő a felírt antidepresszánsok és szorongás elleni készítmények száma is, és ennek nemcsak a járvány az oka, már a pandémia előtt is elég rossz volt a helyzet, 2017-ben, például Nagy-Britanniában és Portugáliában, vagyis abban a két országban, ahol Európában legtöbb antidepresszánst írják fel átlagosan, napi 100 adag gyógyszer fogyott 1000 lakosra vetítve.

Ennek a tendenciának csak részben oka a mentális zavarok gyakoribb előfordulása, egyes források szerint visszavezethető arra is, hogy a nem gyógyszeres terápiákkal szemben antidepresszánsok felírását választják, de az antidepresszánsok könnyebb elérése, illetve az elégtelen idő- és pénzbefektetés a nem gyógyszeres terápiák fejlesztésére is közrejátszhat, írja a 24.hu. A szakemberek szerint persze nemcsak a antidepresszánsok felírásának növekedése ijesztő, a felírt szorongásgátlók arányának robbanásszerű emelkedése még inkább aggasztja őket, problémásnak tartják ugyanis, hogy ezen gyógyszerek függőséget okozhatnak, és már az enyhébb problémáknál is alkalmazzák ezeket.

Ahogyan a fenti ábra mutatja, a szorongásgátlók terén Portugália a vezető, de Spanyolország és Horvátország sincs sokkal lemaradva. Ezt a három országot Litvánia és Luxemburg következi, de ott van hatodiknak Magyarország is. 

A 24.hu által idézett Civio-cikk szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy a szorongásgátlók – azon belül is a  benzodiazepinek – használata nő a korral, és ez főként a nőkre igaz. Ennek viszont megvan a maga veszélye, a 65 év felettieknél ugyanis egy ilyen szer rendszeres szedése megnöveli a kognitív romlás és az eleséses balesetekből bekövetkező halálozás esélyét. 

depresszió

Fotó: Engin Akyurt/Pexels

Még több cikk a szorongásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top