Mint két napja megírtuk, immár hetedszerre veselkedett neki a menő balatoni vendéglátósokat összefogó ernyőszervezet, a Balatoni Kör az Év Strandétele megtalálásának. A verseny története során először az nlc. is zsűritagot adott, büszke lélekkel és egyre telítődő bendővel ettük végig a hét nevezett büfé és bisztró fogásait. Ebben a sorrendben történt ez (zárójelben a nevezett étel):
- Random Bagel Bar, Örvényes (Mekk Mester Bagel),
- Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany (Balote),
- A Konyhám, Balatonfenyves (Répa-dog),
- Tiki Beach Bisztró, Zamárdi (Édesburgonya lángos szarvasraguval, áfonyás tejföllel és marinált meggyel),
- Tarow Bisztro, Balatonaliga (Vegán bundáskenyér),
- Terasz, Balatonalmádi (Balatoni bokréta),
- Fogas Bisztró, Alsóörs (Gyömbéres tökfőzelék, füstölt tokhalas túrógombóccal, harcsatekerccsel).
A győzteseket persze már egy napja tudjuk, de most, az augusztus 4-i, délutáni díjátadó idején be is jelentjük:
Az Év Strandételét a verseny történetében másodszor a balatonfenyvesi A Konyhám nyerte, az Év Felfedezettje pedig a balatonvilágosi Tarow Bisztró lett.
A zsűrizés napja
És akkor következzen az indokolás, metodika, sztorizás. Az előválogatást, tehát a hét döntős kiválasztását a Balatoni Kör végezte korábban, a nevezett helyekre ellátogattak, azokat egy több kritériumból álló pontrendszer szerint értékelték, a legmagasabb hét pontot kapott pedig a döntőbe jutott. A döntő során a kilencfősre duzzadt, gasztroújságírókból, Balatoni Kör-tagokból, turisztikai szakemberekből és egy séfből álló zsűri végigjárta a helyeket. Mindenből haraptunk egyet, majd a legvégén mindenki egytől hétig rangsorolta a nevezett vendéglátóipari egységeket és ételeiket. A legjobb 7, a legrosszabb 1 pontot kapott, így mindenki rangsorolásának minden pontját összeadva kiderült, hogy A Konyhám nyert.
A versenyben a Kör célul tűzte ki a strandételek megújítását. Olyan ételek nevezését várták, amik egészségesek, lehetőleg környékbeli alapanyagokból készültek, egyszerűek, kreatívak, nyáriasak, gyorsan és könnyen bármilyen büfében elkészíthetőek és persze finomak is. A zsűrizés napján mindenféle tapasztalatot szereztünk. Volt bisztró, ami túlgondolta a strandétel koncepcióját, rettentő finom, ám macerásan elkészíthető, nagyon belaktató ételeket tett le az asztalra. Akadt, ahol szuvidáltak, ami valljuk meg, nem minden strandbüfében lehetséges, pedig pont az lenne e verseny lényege, hogy a győztes strandétel ötlete ragadós legyen, elterjedjen (mint anno a kovászos uborkából készült leves). Több hely egyszerűen oldotta meg a kérdést, ismert strandételeket gondolt újra, találkoztunk bagellel, lángossal és sült kukoricával is.
Értékelés a Fogasban, Alsóörsön (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
A helyszínek térképen (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Értékelés a Fogasban, Alsóörsön (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Az Év Felfedezettje a balatonvilágosi Tarow Bisztró (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Vegán bundáskenyér a Tarow Bisztróban (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Az Év Felfedezettje a balatonvilágosi Tarow Bisztró (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
A Konyhám (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Zsűrizés a Konyhámban (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Az Év Strandételét a verseny történetében másodszor a balatonfenyvesi A Konyhám nyerte (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör
A Konyhám és győztes étke
A Konyhám tehát egyszer már nyert, 2018-ban a Gofcsi becenevű gofri-tócsni öszvérrel nyerték el a zsűri szívét-gyomrát. Amúgy is szeretnek műfajokon és ételeken át kísérletezni a Szikra Gabriella fémjelezte konyhán, például a tortilla és pizza mixeként létrehozott tortizza is ezt az irányt mutatja. A Répa-dog lett tehát az idei győztes, ami – ha a szuvidálást kivesszük a képből – egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag egy rántott répa feltéttel. Persze Szikra Gabiék csinosabban fogalmazták meg, mit kell tudni az ételről:
A fogás sárgarépa, rozmaring, vaj, sós karamell, rusztikus morzsa, pesztós majonéz, marinált gyömbér, szárított hagyma, bacon alapanyagokból áll össze. A sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumzacskóban levákuumozzák, majd szuvidálják 85 fokon kb. 1 órán át. Aztán a répát panírozzák és rusztikus morzsában kirántják. Végül az elkészült répát kettévágják és pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalják.
Ugyan nem vega étel, de ha kivesszük a történetből a bacont, egy antihúsevő is lakmározhat belőle. Nem egy megterhelő fogás, mint a lángos, simán lehet némi kurta emésztés után ismét csobbanni a Balatonba. Amúgy is parádés iránynak tűnt az idei versenyen, hogy alig ettünk húst, mindenki a vega-vegán vonatra ült fel szinte, a fogások zöme a zöldségeket részesítette előnyben.
Végül ejtsünk pár szót a világosi-aligai Tarow Bisztróról is, ami esetén most igyekszünk eltekinteni attól, hogy az ellentmondásokkal teli projekt, a Club Aliga átépítésének közepén áll. Az ír-angol Tarow az üzemeltetők szerint egyébként bikát jelent, bár a bisztró bikák helyett halakra, azaz a Balatonra néz. Kőhajításnyira található tőle a vitorláskikötő, de amúgy bárki lejöhet ide fentről, csak mondania kell a Club Aliga bejáratánál, hova érkezik. A Tarow vegán bundáskenyere csicseriborsó-lisztbundában sült bagett, guacamoléval, friss salátával és fekete sóval. Egyelőre elég nehéz elérni, hisz csak a hétvégi reggeli menüben található meg. Annyit elárulhatunk, hogy a második legtöbb szavazatot ez a könnyű, de azért mennyisége okán kellemesen eltelítő étel kapta, szóval ha reggel jövünk le a Balatonra az M7-esen, könnyedén útba ejthetjük, mielőtt folytatjuk utunkat.