Életmód

Környezettudatos mosás – a gőz ereje (x)

A gőzzel való fertőtlenítés nem új keletű, már 150 éve használjuk erre a célra. Az automata mosógépek megjelenésével a gőz szerepét átvették a kemikáliák, melyek korántsem környezetbarát és sok esetben nem szövetkímélő megoldások. Az LG a Care For What You Wear kampány részeként Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával együttműködve most összefoglalta, hogyan használhatjuk ki a gőz erejét, és léphetünk ezzel egy fenntarthatóbb útra.

Környezettudatos mosás – a gőz ereje (x)
Így őrizhetjük meg sokáig ruháink eredeti állapotát

A különböző alapanyagok különböző tisztítási módszereket szeretnek, amelyekkel kapcsolatban a ruhába varrt címke ad tájékoztatást. Mengyán Eszter erről szóló blogcikkében azt javasolja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket, vagy ha mégis, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartoznak. Ha ugyanis a kezelési útmutatót figyelmen kívül hagyjuk, hamar kinyúlt, szöszös ruhadarabokkal találkozhatunk. A megfelelően ápolt ruhadarabok viszont sokáig velünk maradhatnak – ezzel pedig nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük.

Környezettudatos mosás – a gőz ereje (x)
A gőz ereje

A kíméletes ruhaápolásban nagy segítségünkre lehet a forró gőz: egy olyan természetes fertőtlenítő megoldás, amely képes elpusztítani a háztartásban gyakran előforduló baktériumok akár 99,9 százalékát.[1] A forró vízpára azáltal, hogy szétszóródva hatol be a szennyeződés részecskéi közé, kíméletesen, de hatékonyan távolíthatja el az allergéneket, szennyeződéseket. Az üzletekben már olyan automata mosógépeket és mosó-szárítógépeket is találunk, amelyek a gőz erejét is használják a mosás során – ilyenek például az LG „Steam” vagy „Steam+” jelölésű készülékei.

Környezettudatos mosás – a gőz ereje (x)
Hatékony, gyűrődésmentes tisztítás

Egyes gőzmosógépekkel esetenként akár teljesen megspórolhatjuk a vasalást, a vízpára ugyanis minimalizálja vagy az anyagtól függően kisimítja a gyűrődéseket. Az LG AI DD™ jelölésű gőzmosógépei ráadásul képesek felmérni a ruhatöltet súlyát és azok szövetösszetételét is. Az így gyűjtött információkat pedig húszezer — a mosási szokásokhoz kapcsolódó — adattal hasonlítják össze, melyek nyomán optimalizálják a dobmozgásokat. A készülék ezzel nem csak a hatékonyságot növeli, de 18 százalékkal[2] hatékonyabban óvja a ruhákat, ezzel meghosszabbítva a ruhadarabok élettartamát.

Környezettudatos mosás – a gőz ereje (x)
[1]Az Allergy Care (Allergiavédelem) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.
[2] Az Intertek által tesztelve 2019 márciusában. Pamut (Cotton) program 2 kg fehérnemű ruhatöltettel összehasonlítva az LG hagyományos pamut (Cotton) programjával (F4V9RWP2W vs. FC1450S2W). A ruha típusától és a környezeti adottságoktól függően az eredmény eltérő lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top