nlc.hu
Életmód

Fejben kezdődik a fogyás

„Ha nem fogyok le, senki sem fog szeretni” – Hogyan kell fejben kezdeni a fogyást?

A vakáció alatt nyilván nem azzal törődtünk hogy hány kalória az a lángos, utána pedig szörnyülködünk a plusz kilók miatt. Ahhoz, hogy ne ragadjon meg a felesleg a fenekünkön, pár gondolatot át kell formálni a fejünkben.

Azt szokták mondani, hogy a fogyás oroszlánrésze az étrenden múlik, persze a mozgást sem szabad elhanyagolni, de alapvetően az számít, hogy mit eszünk. Ez csak félig igaz, ugyanis legalább ekkora részben támogatja a sikeres fogyást az is, hogy milyen gondolatok vannak a testünkkel, hízással, fogyással kapcsolatban a fejünkben.

A nyaralás átka: hízás

Imádtuk, hogy végre szabadabban nyaralhattunk, elég volt a bezártságból tavasszal, úgyhogy nem csoda, ha nem azzal akartunk ebben a pár hétben foglalkozni, hogy mi kerül a tányérunkra. Vagyis minél több finom falatot akartunk azon a tányéron látni, nem pedig a korpás kekszet cukormentes zabkásával. Jogos és érthető, csak a dorbézolás vége általában hízás, aminek már sokkal kevésbé örülünk. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a nyaralás – és mindenféle ünnepek – során szerzett pár kilók elkezdenek egymásra rakódni, hogy az évek során aztán jelentős felesleget képezzenek a testünkön. Ráadásul, ahogy idősödünk, egyre nehezebb leadni a felgyülemlett kilókat, és marad a sírás ősszel, amikor nem férünk bele már megint a farmerbe.

A számos egészségügyi probléma mellett a hízásnak van még egy rettenetes következménye: beindul miatta a fejünkben a kritikus belső hang, ami naphosszat képes szapulni amiatt, hogy vastagabb lett a combunk a túlevéses nyaralás alatt. Hatalmas nyomást helyez ránk, érzelmi stresszben tart és olyanokat mond a fejünkben, hogy „Ha nem fogyok le, senki sem fog szeretni”, ezzel pedig már meg is ágyazott annak, hogy sikertelen legyen a fogyás. Ez egy harc önmagunkkal, a gondolatainkkal, amihez alaposan fel kell vértezni magunkat és mindent elkövetni, hogy ne szabotáljuk a saját sikereinket a belső kritizálással.

Az irracionális gondolatok szabotálják a sikert

A negatív gondolatok a saját testünkkel, hízásunkkal kapcsolatban csak kudarchoz vezethetnek. Ha csak a szűk környezetünkben – vagy a tükörben – körülnézünk, láthatjuk, hogy milyen nagy hatással vannak a gondolataink a fogyásra. Ezt támasztja alá Orsi története is, aki évekig küszködött a jelentős súlytöbblettel, mire eredményt tudott elérni a fogyásban.

„Az évek során alattomosan, lassan rakódtak rám a kilók, tipikusan annak vagyok a példája, aki odafigyelt, mit eszik a hétköznapokban, de ha nyaralásról, ünnepekről vagy csak egy buliról volt szó, akkor mindent behabzsoltam, minden mennyiségben, korlátlanul. Ennek lett az eredménye, hogy nyolc év alatt felkúszott rám 20 kiló. Ha kiszámolod, nem sokat híztam egy év alatt, könnyen legyintünk általában két-három kilóra azzal, hogy majd leadjuk úgyis. Hát, nekem nem sikerült leadni – meséli Orsi. – Aztán még évek kellettek hozzá, hogy végre átálljon valami az agyamban úgy, hogy sikeresen megszabaduljak a túlsúlytól.”

Fogyás, edzés

Forrás: Getty Images

Orsi kipróbált minden létező diétát – mint mi mindannyian -, tengődött káposztalevesen, fehérjeporokon, kifizetett nagy összegeket varázspirulákért, evett csak húst hússal… használtak a fogyókúrák egy ideig, ám aztán visszaállt minden a régi kerékvágásba és súlyra. „A probléma nem az elhatározással vagy az önkontrolommal volt, hanem a fejemben lévő zűrzavarral. Utáltam magam a kudarcokért, utáltam a testem, amiért olyan nagy lett, hülyére hajtottam magam az edzésekkel heti hét napon, hogy aztán teljesen leálljak a mozgással, mert nulla örömet leltem benne.

Hosszú ideig úgy volt a fejemben az egész fogyás, hogy muszáj leadnom, mert így elfogadhatatlanul nézek ki. Azt gondoltam, értéktelen vagyok, csak mert 46-os ruhákat kellett hordanom.

Azt hiszem, akkor kezdtek el leolvadni a kilók, amikor a kell és muszáj szót lecsertéltem a fejemben az akaromra – folytatja történetét Orsi –, befejeztem önmagam állandó kritizálását, és átváltott az agyam támogatásra, bíztatásra. Mindez egy hosszú folyamat, belső munka eredménye volt. Bevezettem például a mindennapos relaxációt esténként, szerintem rengeteget segített ez is, és hogy közben magam elé képzeltem részletesen, milyen ruhákat fogok felvenni, mennyivel könnyebben mozgok 20 kilóval könnyebben. Mindez egy teljesen más kiindulópontot adott a fogyáshoz, ahogy a hozzáállásom magamhoz megváltozott szép lassan, úgy sikerült egyre könnyebben, normálisan tartani az egészséges étrendet és nem bezabálni, amikor csak lehetőség adódott rá. Nem volt egyszerű és gyorsnak sem mondanám, szóval nem azoknak való, akik villámeredményt akarnak, hanem azoknak, akik tartósan és az életminőség javításáért szeretnének lefogyni.”

Kapd el a gondolataidat!

Dr. Nando Pelusi klinikai szakpszichológus véleménye szerint is a sikeres fogyás, életmódváltás egyik kulcsa az, hogy milyen párbeszédet folytatunk magunkkal fejben. Az első lépés a jó irány felé az, hogy megfigyeljük a gondolatainkat és felismerjük azokat a mintákat, melyek akadályoznak a célunk elérésében. Például az ilyen gondolatokat kell tetten érni:

  • Vékonynak kell lennem.
  • Gyorsan kell fogynom.
  • Szomorú vagyok, megérdemlek egy csokit.
  • Borzasztó, hogy ilyen kövér vagyok.
  • Képtelenség betartani a diétát.
  • Azért vagyok magányos, mert kövér vagyok.
  • Értéktelen vagyok a súlyom miatt.

A fenti mondatoknak ezernyi variációja hangzik el a fejünkben naponta kismilliószor, amivel elbizonytalanítjuk saját magunkat és bedobjuk a törülközőt, mielőtt még sikert érhetnénk el  fogyásban. A szakember szerint abban rejlik a megoldás, hogy átalakítjuk ezeket a gondolatokat. Amikor elkapunk egy ilyen kritikus hangvételű gondolatot, akkor korrigáljuk pozitív üzenetre, mint például: „Ha türelmes és kitartó vagyok, meglesz az eredménye, addig élvezem az új ízeket és a mozgás örömét.”

Fogyás, edzés

Forrás: Getty Images

Ne fogyókúrázz!

Persze ahhoz, hogy a pszichológus módszere működjön, az is kell, hogy ne trendi fogyókúrákat és előírt, egyenétrendeket akarjunk követni. Ezekkel ugyanis az a gond, hogy általában nem a saját ízlésünknek megfelelőek az ételek, vagy a család többi tagja nem hajlandó ugyanazt enni, amit mi, és egyedül maradunk, aztán két hét múlva sarokba vágjuk az egészet, mert nincs energiánk kétfelé főzni. Nem mellesleg pedig nem is tudunk ennyiféle alapanyagot tartani otthon, és álló nap a kaja körül forogni, úgyhogy lehet, hogy amúgy jó ételek vannak egy ilyen előre megírt étrendben, csak sajnos sokszor nem illeszthetők jól az életvitelünkbe, mindennapjainkba. A megoldás inkább az egészséges étrend szabályaiban van, pár fő irányt kell csak elsajátítani ahhoz, hogy magunknak állítsuk össze a kedvenc ízekből álló diétás étrendet – ez már nem fogyókúra, hanem életmódváltás, amivel sokkal nagyobb esélyünk van a fogyásra.

A gondolatok, az étrend és a mozgási szokások újrahangolása után pedig nem érezzük majd úgy, hogy erőlködés az egész és milyen nehéz megállni a finom falatokat, egyszerűen azért, mert nem akarunk rosszat magunknak. A saját szülinapunkon meg fogjuk enni azt a szelet tortát lelkifurdalás és hízás nélkül, mert ünnepeljük magunkat, majd a következő percben már ugyanúgy folytatjuk az egészséges alapanyagokból összeállított étrendünket, mintha mi sem történt volna. Mert nem a kisebb ruhaméretet, hanem a kiegyensúlyozott, egészséges életmódot kell kitűzni fő célnak, aminek a mellékhatása az lesz, hogy idővel lemásznak a csípőnkről a nyaraláskor is ottragadt kilók.

Egészséges életmód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top