nlc.hu
Életmód

Vekerdy Tamás idézetek

10 idézet Vekerdy Tamástól, amin érdemes elgondolkodni

1935-ben ezen a napon született a pszichológus, író Vekerdy Tamás, aki sajnos már két éve nincs közöttünk. Legfontosabb gondolataival emlékezünk rá.

Az egyénről

10 idézet Vekerdy Tamástól

Fotó: Pixabay

A buta tömeg béget, az okos egyén kritizál.

Ha elsőre nem jó szakmát választottunk, akkor legyen bátorságunk továbbállni, mert nem befejezni kell, amit elkezdtünk, hanem bátran változtatni.

Siker az, ha viszonylag kiegyensúlyozottan tudok élni, ha kibírom önmagamat, nem leszek magamtól depressziós, a családom sem lesz tőlem, és én sem a családomtól. Ezek valódi sikerek az életben.

A személyiség, az egyéni lélek, amiről – az atmanról – az indiaiak úgy tartották, hogy átok és teher, és a legfőbb cél, hogy visszaolvadjunk a világlélekbe, a brahmanba. Bizony változnak az idők és a célkitűzések.

Az emberek sokfélék, a megoldások is sokfélék.

A legmélyebb érzésről

10 idézet Vekerdy Tamástól

Fotó: Pixabay

Ahogy egy ágacskát tömény sós oldatba bemártunk, rácsapódnak a kristályok, s ha kiemeljük, egy gyönyörű kristályszobrot kapunk. Hasonlóképpen a szerelmes is rákristályosít a szerelmére mindent önmagából, s egy idő után csalódik, mert rájön, hogy egy ágacska van ott tulajdonképpen.

Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé.

A gyereknevelésről

10 idézet Vekerdy Tamástól

Fotó: Pixabay

A tehetségről ma sem tudjuk, hogy micsoda, de az biztos, hogy deviáns. Egy kiemelkedően tehetséges gyerek nem kitűnő, inkább egy-két tárgyból jó, ami érdekli, a többiből meg esetleg bukdácsol. A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes.

Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, és amikor háztartási alkalmazottak voltak. Legyen rendetlenség a lakásban, legyen kedély az otthonban, lustálkodjon, pihenjen az anya. Ne adja át magát ezeknek a hajszolásoknak, amit a külvilág és nem egyszer mi, férfiak szeretnénk kipréselni a nőkből.

A család formálja legjobban a gyereket. Ha egy család jó állapotban van, akkor ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben.

A mentális egészség megőrzéséért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top