nlc.hu
Életmód

Felvált minden töltőt az USB-C

Pápá, régi USB-kábelek, ezentúl egy töltő lesz mindenhez

Így is sokat fejlődtünk az ezredfordulóhoz képest, most végképp leszámolnának a különböző töltőtípusokkal.
USB-kábel

Bocsi, Nokia-töltője van valakinek?

Aki elmúlt 40, biztosan emlékszik erre a mondatra. Bár rég elmúltak azok az idők, amikor minden egyes gyártónak (sőt, mobiltelefon-modellnek) saját töltőkábele volt, így sem egyszerű kiigazodni a szabványok között. Természetesen a töltésre és adatátvitelre is alkalmas USB-kábelekről beszélünk. Jelenleg háromfajta töltő van a piacon, hamarosan pedig úgy tűnik, mindent kiszoríthat a jelenleg elterjedt USB-C szabvány. Az Európai Bizottság benyújtotta javaslatát az elektronikus eszközök töltőinek egységesítésére. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz – írja erről a Hvg. Ezen túlmenően a Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. Így a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. A becslések szerint évi közel ezer tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, ha kevesebb új töltőt kell gyártani, illetve ártalmatlanítani.

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az Unióban – emlékeztet a lap. A fogyasztók átlagosan mintegy három mobiltelefon-töltővel rendelkeznek, amelyek közül kettőt használnak rendszeresen. Ennek ellenére a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy legalább egyszer előfordult, hogy a rendelkezésre álló töltők készülékkel való összeegyeztethetetlensége miatt nem tudták feltölteni mobiltelefonjukat. A helyzet nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is a fogyasztók számára, akik évente mintegy 2,4 milliárd eurót költenek elektronikus eszközöktől függetlenül értékesített önálló töltők beszerzésére. Emellett az ártalmatlanított és fel nem használt töltők évente akár 11 ezer tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top