nlc.hu
Életmód

Többet költünk idén karácsonyi ajándékokra

Szűkebb kínálatra és magasabb árakra számíthatunk karácsonykor

Drága lesz az idei karácsony, mélyebbre kell a pénztárcánkba nyúlnunk vásárláskor, de még ennél is nagyobb gondot okozhat, hogy a szállítmányozási gondok miatt nem minden lesz elérhető a boltok polcain, amire igény lenne.

Több pénzt fognak költeni az emberek, mint tavaly, ami nagyrészt a koronavírus-járvány továbbgyűrűző hatásainak betudható. Szűkültek a gyártási kapacitások, szállítmányozási és logisztikai problémák sora lépett fel, és sok termék a szokásosnál jóval lassabban jut csak el Európába – írja a Népszava.

Karácsonyi vásárlók egy budapesti plázában (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Karácsonyi vásárlók egy budapesti plázában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A globális chiphiány az autóipar mellett már a szórakoztatóipari termékek gyártóinak is gondot okoz. A rendelkezésre álló chipeket főképp a drágább termékekbe építik be, mert ezeken nagyobb a hasznuk, így főképp az olcsóbb termékeknél tapasztalhatunk majd áruhiányt. Magyarországon tovább nehezíti a helyzetet a forint drasztikusan romló árfolyama: mindez együtt azzal járhat, hogy a telefonokért és a laptopokért akár 20-30 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly. Ez ahhoz vezet, hogy kevesebb akcióval találkozhatunk, sokkal kevesebb lesz mondjuk a Black Friday keretében akár 50-70 százalékos kedvezménnyel árult szórakoztatóipari termék, mint a korábbi évek során. Kevésbé kell áremelkedéssel számolni a ruházati termékek és a játékok esetében, ugyanakkor a játékoknál a szállítmányozási gondok miatt a különösen divatos fajtákból léphet majd fel áruhiány. Emiatt idén nem járnak jól azok, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást: könnyen lehet, hogy nem jutnak hozzá időben a kinézett ajándékhoz. A vásárlási kedv mindenesetre nem hagyott alább: a GKI Digital felmérése szerint idén a vásárlók tizenöt százalékkal többet, fejenként hatvanezer forintot szánnak ajándékozása. Ebből az összegből átlagosan hét embert szeretnének megajándékozni.

Már készülünk a karácsonyra az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top