nlc.hu
Életmód

Tovább drágulhat a kenyér

Drágult a kenyér, és újabb áremelkedésre is lehet számítani

Nőnek a költségek, és ezek megjelennek az árakban is.

Már nyár végén is arról szóltak a hírek, hogy brutálisan megdrágulhat a kenyér az őszi hónapokban, és az Index cikke szerint hosszabb távon azonban újabb emelésekre kényszerülhetnek a pékek. Idén eddig három jelentős lisztáremelés volt, amiből egyet aratás után érvényesítettek a malmok. „Emiatt mintegy 25-30 százalékkal emelkedett a liszt ára, de várhatóan nem áll meg itt a drágulás, tekintve, hogy az előrejelzések további búzaáremelést valószínűsítenek” – nyilatkozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Mindeközben pedig a terménydrágulás nem lassul a világ tőzsdéin sem. Emellett nyilván problémát jelent a sütőipar számára a további alapanyagok árának növekedése,  az ötszáz forint feletti literenkénti dízelárak miatt növekvő logisztikai költségek és a munkabérek emelkedésének hatásai. „Az is egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén, ezért egyre jelentősebb beruházásokra kényszerülnek a cégek” – mondja Septe József.  A vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják csökkenteni az élőmunkaigényt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is. A kiskereskedelmi láncok egyébként mind a fagyasztott/hűtött, mint a készre sütött, friss pékárura igényt tartanak.

Ugyanakkor a fenti szempontok és a cégek igen eltérő helyzete miatt most nagyon komoly kihívást jelent az árazás, mivel arra is tekintettel kell lenniük a cégeknek, hogy egy-két százalékos nyereség mellett a bérfejlesztést – januártól pedig a várhatóan közel húszszázalékos garantált bérminimum-emelést – ki tudják gazdálkodni – jegyezte meg a várható áremelési tervekkel kapcsolatban Septe József. Hozzátette, hogy a láncok nagy része korrekten áll az átadásiár-emelési törekvéseikhez, igaz, „sok választásuk nincs, ha életben akarják tartani a sütőipart”. Az azonban már nem csak rajtuk múlik, hogy a pékáru milyen fogyasztói áron kerül a polcokra, mivel döntően a kiskereskedelem adott szereplője dönti el, hogy bizonyos vevőcsalogató alaptermékekhez – mint a fehér kenyér, a zsömle, a kifli – képest mekkora árrést alkalmaz a speciálisabb termékek vagy a péksütemények esetében.

kenyér

Fotó: Pexels

nmfjg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top