nlc.hu
Életmód

Idén megtartják a Márton-napi libavacsorákat

Ha az éttermeken múlik, idén nem marad el a Márton-napi liba vacsora

Tavaly a második hullám az éttermek szempontjából elég rossz időzítéssel döntött csúcsokat, ugyanis nem sokkal Márton-nap előtt kellett bezárniuk az ország éttermeinek, miközben már ott voltak a konyhában a bekészített libák. Idén minden jel szerint be lehet pótolni a tavaly elmaradt liba vacsorát.

Tavaly november tizedikén éjfélkor zárták le az országot, szó szerint Márton-nap előtt, és az éttermeknek hatalmas pofon volt, hogy a nyakukon maradt a rengeteg megrendelt libahús. A Márton-napi libavacsorák bevételeire nagyon sok étterem számított. Sejtették, hogy jön majd lezárás, de úgy gondolták, hogy csak később fog bekövetkezni, ezért sok helyen nagy készletet rendeltek be libahúsból, amit aztán már nem tudtak elkészíteni a vendégeiknek. Idén az éttermek nem számítanak lezárásra, és bár a tavaly történtek mély nyomot hagytak bennük, azt szeretnék, hogy 2021 Márton-napja egy év kihagyás után újfent a libavacsorák jegyében teljen – írja a novekedes.hu.

Ha az éttermeken múlik, idén nem marad el a Márton-napi liba vacsora

Készül a libahús a sütőben (fotó: Getty Images)

A cikkben megszólaltatott vendéglátósok közül az esztergomi Csülök Csárda például Rozéra sült libamellel készül Márton-módra, de lesz az étlapon liba zúzapörkölt juhtúrós sztrapacskával is. Bizakodnak, hogy ha még maszkhasználattal is, de idén november 11 és 14 között lehessen náluk libát vacsorázni. Az étterem bízik a hazai törzsvendégeikben, bár azt hozzáteszik, hogy a külföldi turisták és az üzleti útra érkezők nagyon hiányoznak nekik a jobb forgalomhoz. A debreceni Barabás étteremben Márton-napi borvacsorával készülnek, és emellett a főtéren egy szabadtéri rendezvényük is lesz, szóval két vasat is tartanak a tűzben. Náluk libamáj, libazúza pörkölt, libacomb, libahússal készített toroskáposzta kerül fel az étlapra, összesen tíz libás étellel készülnek a vendégeiknek. Debrecenben is bíznak abban, hogy idén nem lesz akkora hatású a járvány, de azért akadnak vészjósló jelek: a szabadtéri rendezvényüket kísérő koncerteket már lemondták a növekvő esetszámok miatt. Az étterem vezetője, Barabás Zoltán úgy látja, az idősebb, ötven-hatvan feletti emberek kevésbé mozdulnak ki, leginkább a fiatalok és középkorúak foglalják el az asztalaikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top