nlc.hu
Életmód

Domján Edit és Szécsi Pál szerelme

Domján Edit és Szécsi Pál: tragikus véget ért a lángoló szerelem

Két legendás művész, akik alig tíz hónapot voltak együtt, mégis a szerelmük olyan heves volt, hogy a mai napig fennmaradt tragikus történetük.

Domján Edit színművésznő és Szécsi Pál énekes csupán 10 hónapig (1972 januárjától októberig) tartó szerelmét máig Rómeó és Júlia történetéhez hasonlítják. A közös pont, hogy mindkettő esetben a főszereplők tragikus öngyilkosságával végződött a történet.

Szécsi Pál, az érzékeny férfi

Szécsi Pálért gyakorlatilag 1965 óta rajongtak a nők, nem túlzás azt állítani, hogy a fél ország a fiatal, sármos énekes lábai előtt hevert. A felszínen egy magabiztos, csupa mosoly, sikeres művészt láthattak a rajongók, aki a hangjával és érzelmes dalaival elcsavarta a nők fejét, ám a valóságban szomorú sors húzódott meg a mosoly mögött. A nagyon fiatalon, alig 30 évesen öngyilkosságot elkövető énekes múltját fontos látni ahhoz, hogy kicsit jobban értsük, mi hajtotta a szerelem után, és hogyan alakultak ki a pszichés gondok vagy az alkoholprobléma, ami aztán így együtt a végzetes tetthez vezetett. Szécsi Pál alig egyéves korában, 1945-ben az apját zsidó származása miatt kivégezték, az anyja pedig Amerikába disszidált a kis Palika és két nővére nélkül, hogy még nyolcszor férjhez menjen. A gyerekei ittmaradtak Magyarországon, intézetben és nevelőszülőknél nevelkedtek – ezek a lelki sebek pedig meghatározták Szécsi Pál jövőjét és halálát. Testvére, Szécsi Katalin több könyvet is kiadott Szécsi Pálról, a Zenészballada című könyvben ír így az öccséről: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi… Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában… Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni… Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.”

Amikor felfedezték Szécsi Pál különleges kisugárzását, még csak 1965-öt írunk, az alig 21 éves széparcú fiatalember manökenként, férfimodellként kezd dolgozni, az egyik bemutató után aztán éneklésre kérik fel, ahol nyilvánvalóvá vált tehetsége. Az igazi áttörés két évvel később, a Táncdalfesztiválon el is érkezik, amikor a közönség egy emberként őrül meg attól, amikor meghallja Szécsi búgó hangján előadott Csak egy tánc volt című számot. Módos Péter, aki a Magyar Televíziónál több mint három évtizeden át dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként, az Egymillió fontos emlék című interjúkötetben írja Szécsi Pál sikereiről: „Az emberek igényelték az érzelmes, szerelmes nótákat, legyen az magyar, vagy olasz slágerfeldolgozás magyarul. Szécsi erre állt rá, és bejött neki. Hibátlanul csinálta.” Ám ahogy Kovács Kati egy interjú során mesélte, Szécsi Pál nem tudott mit kezdeni a hirtelen jött sikerrel, ami csak elősegítette a szerelmi csalódásokon túl, hogy még inkább az alkohol felé forduljon.

Domján Edit és Szécsi Pál

Domján Edit és Szécsi Pál tragikus szerelme (Kép: Fortepan/Szalay Zoltán és Fortepan/Főfotó)

Szécsi összesen nyolcszor kísérelt meg öngyilkosságot, a feljegyzések szerint az első alkalommal akkor ugrott a Dunába a Szabadság-hídról, miután a modellkarrierje alatt összeházasodott Hase Maria Grażyna lengyel manökennel, aki rövid ideig volt csupán a felesége, majd visszatért a hazájába. Az öngyilkosságági kísérleteket több esetben – így a hídról leugrásnál is – maga Szécsi akadályozta meg, amikor az utolsó pillanatban segítséget kért a barátaitól. 1970-es öngyilkossági kísérletéről pedig azért vannak információk, mert miután konyakkal bevett rengeteg gyógyszert, felhívta Harangozó Terit segítségért, aki megmentette az életét. Szécsi később hálából az énekesnőnek énekelt egy dalt, a címe: Egy szál harangvirág.

Domján Edit, a királynő

Szécsi Pál és a nála 12 évvel idősebb Domján Edit 1972-ben találkozott a Magyar Rádió Ablak című beszélgetős műsorában, a sorsuk pedig megpecsételődött azonnal. Mindketten rendkívül érzékenyek voltak, a színésznő magába zárkózó, az ismerősök szerint depresszív hajlamú volt. A találkozáskor Domján már elvált asszony volt, Kaló Flórián színművésszel való házassága három éve véget ért. A színésznőt a kisugárzása miatt királynőnek kezelte a környezete, úgy jellemezték, mint akit titokzatos, mély fájdalom lengett körül. Alig 27 évesen kijelentette kollégájának, Lehotzky Zsuzsának, hogy „Úgy gondolom, egy színésznőnek negyven éven túl nem szabad élni. Én meghalok 40 éves koromban. Öngyilkos leszek.” Nevettek rajta, azt hitték, viccel.

Domján és Szécsi sorsában az is közös pont, hogy mindketten kiemelkedő művészek voltak, akik a színpadon gyönyörű sikereket értek el. Domján Edit már gyerekkorában az iskolai rendezvényeken, szavalóversenyeken megcsillogtatta őstehetségét, és döntötte el ilyen fiatalon, hogy színésznő lesz. A ‘60-as években Domján Edit karrierje szárnyalt, sorra kapta a legjobb főszerepeket, Kállai Ferenc színművész emlékezett vissza később erre az időszakra: „Mint partner, és mint ember maximális szerénységgel viselkedett. Ugyanakkor már első színpadi találkozásunk idején úgy éreztem, hogy hiperérzékeny művészalkat. Aki egy jó szótól boldog lesz, s a legkisebb sérelemre is fokozottan reagál. Márpedig a színészvilágban sok a pletyka, a felelőtlen, megalapozatlan vád. Róla is gyorsan megállapították, hogy igen, igen, tehetséges, de affektál, modoros. A mi pályánk csatatér. Kötélidegek és elefántbőr kell hozzá. Domján Edit nem nagyon illett erre a csatatérre.”

Szécsi Pál a Táncdalfesztiválon
Megnézem
Összes kép (6)

Kalló Flórián pedig az Egy este Domján Edittel című dokumentumfilmben mutatta be a közönségnek a színésznő általa megismert énjét: „Nem volt igazán színésznő alkat. Szuverén, önálló maradt. (…) Mindig igyekezett bátran, szabadon élni. És amikor ez nem ment tovább, volt elegendő bátorsága ahhoz, hogy egy önmaga által meghatározott időpontban egy olyanfajta megváltoztathatatlan végső szabadságot válasszon, amibe senki nem szólhat bele.”

Lángoló szerelem

Szécsi Pál és Domján Edit szerelme a rádiós találkozás után viharosan alakult, és rövidsége ellenére is olyan intenzív volt, hogy egymást életük nagy szerelmének tartották. Először Domján Edit mentorként jelent meg Szécsi Pál életében, a fiatal férfi pedig rajongással vette körül, amikor a színpadi szereplésről látta el a színésznő szakmai tanácsokkal vagy elkísérte a fellépéseire. De az énekes híres volt arról, hogy rajong és nagyon könnyen szerelmes lesz, hiszen az addigi életében szerelmek és nők jöttek-mentek, nem riadt vissza a futó kalandoktól vagy a férjezett asszonyoktól sem – ez utóbbi miatt a lábát is eltörte, mert a korán hazaérő férj elől menekülve az első emeletről volt kénytelen kiugrani. Domján Edit azonban nem futó érzelem volt számára, a feljegyzések szerint izzott köztük a levegő.

Kovács Kati így emlékezett vissza a kapcsolatukra: „Borzasztóan jól illettek egymáshoz, nagyon jól megvoltak, Edit nagyon szerette Palit és Pali is nagyon szerette Editet. (…) Voltak, akik a nagy korkülönbség miatt ellenezték a kapcsolatukat, ami aláásta azt. Ezt azonban soha nem a zenésztársadalom tette szóvá, mi azt mondtuk, hogy »Nagyon kedvesek, aranyosak, helyesek vagytok együtt«. Nagyon szurkoltunk nekik, mert ők nemcsak igazi szerelmespárnak, hanem barátoknak is tűntek, szemmel láthatóan kiegyensúlyozottak voltak. Palinak arra óriási szüksége volt, hogy ne csak egy manöken, egy modell, hanem egy okos, érett színésznő legyen mellette. Az előadásokra együtt érkeztek, kézen fogva sétáltak és mosolyogtak, nevetgéltek, jól mutattak egymás mellett, egyszer-kétszer engem is megnéztek együtt.”

Szécsi Pál testvére, Szécsi Katalin, pedig így mesélt a szerelemre visszaemlékezve a Magyar Rádió egyik műsorában: „A Pali kifordult önmagából, rettenetesen boldog volt, fölfokozott volt, mindent meg akart tanulni, amire addig nem volt ideje, hogy beérje Editet. Edit eljárt Pali fellépéseire, azt követően leültek és kiértékelték, szövegmondásra tanította. Mindent megpróbált, hogy Pali szárnyalni akarjon, és Pali szárnyalt is. (…) Együtt akarták leélni az életüket. (…) Nem a korkülönbség az, ami miatt ez a kapcsolat szétment, bár végül is ezen az úton próbálták mindkét oldalról a két személyt támadni és befolyásolni. Amikor együtt láttam őket, soha nem volt feltűnő a kettejük közötti korkülönbség. A »jóbarátok« elkezdtek pusmogni és elkezdték »rágni« ezt a szerelmet. A művészvilág lenézte a táncdalénekeseket, az az ő szemükben nem művészet, hanem szakma volt. (…) A kapcsolat megromlott, és valószínűleg egyikük sem akarta, hogy a dolog bepiszkolódjék és a veszekedésig fajuljon.” A testvér a Több mint szerelem című könyvében leírja azt is, hogyan kérte meg Edit kezét Pali az állatkertben, egyértelmű igent vagy nemet nem kapott a színésznőtől, ám, ahogy Szécsi Kati írja: „Ez sem szegte kedvét, a turnék alatt is minden nap órákig beszéltek telefonon és Edit naponta kapott tőle sárga rózsákat, sőt az is előfordult, hogy Edit éppen akkor kapta meg a virágokat, amikor telefonáltak.”

Tragikus vég

Domján Edit és Szécsi Pál rövidéletű szerelme közben a színésznő teherbe esett, ám nem tartotta meg a babát, a feltételezések szerint azért, mert addigra már észrevette, hogy Pali komoly alkoholproblémákkal küszködik. De a színésznő állítólag amúgy sem volt oda a gyerekvállalásért, Kaló Flóriánnal sem született közös gyermeke. Egy fennmaradt anekdota szerint egyszer a színház öltözőjében játszott önfeledten az egyik kolléganője kislányával, amire a gyermek anyja megkérdezte, miért nincs gyereke, Domján Edit pedig csak ennyit válaszolt: „Erre a világra?”

Akár filozófiai oka, akár az öregedéstől való félelem miatt, vagy mert Szécsi Pált az alkohol miatt megbízhatatlannak tartotta, a közös gyermeket elvetette, amiről csak a színésznő halála után szerzett tudomást az énekes. Domján Edit akkor szakított Szécsi Pállal, amikor egy éjjel az ivócimborái vitték haza a férfit, annyira leitta magát. 1972 októberében történt a szétválás, ami után a feljegyzések szerint a színésznő még megpróbálta újrakezdeni a kapcsolatot, ám Szécsi Pál más nőnél keresett vigaszt. Domján Edit 1972. december 26-án, egy nappal a 40. születésnapja után dobta el az életét, halála hírére Szécsi Pál összeomlott és egy pszichiátrián kellett egy hétig altatni, hogy ne tegyen kárt magában. Az énekes végül két évvel később, 1974 tavaszán követte a halálba Domján Editet, alig 30 évesen lett öngyilkos.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

A mentális egészségről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top