nlc.hu
Életmód

Emelkedett a temetkezések ára

Átlagosan ennyivel drágult meg Magyarországon a temetkezés

A temetkezési vállalkozók kérik, hogy az állam segítsen ebben az embereknek.

“Megnőtt a koporsók alapanyagát adó fa, a szállításhoz szükséges benzin és a hűtést biztosító áram ára, ráadásul egyre kevesebb a sírásó” – kezdi cikkét a G7, melyből kiderült, hogy a 2020-as évhez képest 10 százalékkal többe került most temetni.

A portál a KSH-ra is hivatkozva írja, hogy egy hamvasztásos temetés 212 ezer forintról indul ravatalozással, áldozati lánggal, temetés-levezetéssel, urnát szállító gyászkocsival. A koporsós temetésé pedig, az előzőek mellett sírásással kiegészülve, 293 230 forint.

A cikkből az is kiderül, hogy egyre többen hamvasztatnak, Budapesten már a temetések 80 százaléka ilyen, és országosan is több mint 60 százalékos ez az arány. Megjegyzik, hogy a drágulás miatt a temetkezési vállalkozók már korábban jelezték, az állam segíthetné a hozzátartozókat a temetkezési áfa csökkentésével, és állami kegyeleti előtakarékossági számla bevezetését is javasolták.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Két évvel ezelőtt a Temetkezési Vállalkozók Országos Szövetsége elmondta, hogy kevés a sírásó, éves versenyükön pedig azt is elmondták az nlc-nek, mik a legnehezebb pillanatok a munkájuk során. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top