nlc.hu
Életmód

Európában is megjelent a koronavírus új variánsa

Európában is megjelent a koronavírus új variánsa, a virológus szerint nem túlzás szupermutánsnak nevezni

Az Afrika déli részén terjedő új koronavírus-variánsnak rengeteg aggodalomra okot adó mutációja van, és egyelőre úgy tűnik, fertőzőképesebb a deltánál.
Koronavírus

Péntek délután Belgiumban is azonosították a koronavírus B.1.1.529 nevű variánsát, amelyet nemrég Botswanában, illetve Dél-Afrikában fedeztek fel. Az érintett nő Törökországon keresztül Egyiptomba utazott, de az afrikai kontinens más, déli országaiban nem járt.

A dél-afrikai hatóságok szerint az új koronavírus-változat aggodalomra ad okot, mert 32 mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ráadásul ezek mind a tüskefehérjét érintik, ami befolyásolja a vírus terjedését és működését. Az új variáns várhatóan a görög ábécé következő szabad betűjét fogja megkapni, így a neve nű variáns lesz. 

A 24. hu megkérdezte Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársát, mennyire kell aggódnunk az új mutáns miatt.

A szakember szerint nem túlzás szupermutáns megnevezés, ugyanis számos mutáció, ami most az új variánsban benne van, eddig elszórva jelent meg egy-egy változaton, most viszont egyetlen típusban egyesülnek. Sőt, olyan változatokat is tartalmaz, amelyeket eddig csak kísérleti úton jeleztek előre a tudósok.

Egyelőre úgy tűnik, hogy fertőzőképesebb a deltánál, igen hatékonyan terjed, és képes lehet uralni a járvány folytatását. De még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, például nem tudni, mennyire súlyos betegséget okoz, valamint képes-e kijátszani a vakcinák és az immunrendszer védelmét, és ha igen, hogyan.

Kemenesi Gábor hangsúlyozta, hogy kutatói körökben nagy aggodalom övezi az új mutánst, de laikusként még nem kell megijedni, egyelőre a negyedik hullám elleni védekezés a legfontosabb.

A BioNTech egyébként már bejelentette, hogy vizsgálják, hogy a vakcinájuk hogyan boldogul a laborban az új variánssal, és várhatóan két hét múlva jelentkeznek az eredménnyel.

Frissítés: Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki ülésén végül az omikron nevet kapta az új variáns. Az omikron a görög ábécé 15. betűje.

(Kiemelt kép: Unsplash)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top